Published On: Sri, kol 28th, 2019

HRHB Mladen Begić: Herceg Bosna je simbol ravnopravnosti Hrvata, nikome ne smijemo dopustiti da to negira

Hrvatska republika Herceg-Bosna utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine, a predstavljala je nastavak na Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu osnovanu 18. studenog 1991. godine.

Ondje gdje nije bilo Herceg Bosne, Hrvati i sada nisu svoji na svome, nad njima se vrši diskrimicacija, majorizacija, svakim danom oduzimaju prava. Nažalost ovo su sve činjeniece kojih smo svakodnevno svjedoci, kazao je Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja u vladi Županije Zapadnohercegovačke i član Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH, komentirajući 26. obljetnicu uspostave Hrvatske republike Herceg Bosne.

Hrvatska republika Herceg-Bosna utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine, a predstavljala je nastavak na Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu osnovanu 18. studenog 1991. godine.

Washingtonskim sporazumom koji je predstavljao potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata, dogovorena je Federacija BiH s 10 županija, a Herceg-Bosna je time prestala postojati kao tadašnja teritorijalna jedinica Hrvata.

-I danas je Herceg Bosna simbol ravnopravnosti Hrvata kojeg mnogi u BiH sustavno negiraju. U vrijeme osnivanja HR HB bio sam dijelom osnivanja dragovoljačkih postrojbi hrvatskog naroda stoga i vrijednosti Herceg Bosne Hrvatima puno znače, naglasio je Begić.

U tome vremenu iznad svega je bilo hrvatsko zajedništvo i zahvaljujući tome uspjeli smo zaustaviti agresora u njegovoj namjeri,i obraniti našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Danas, istim intezitetom zalažemo se za zajedništvo kako bi očuvala težnja hrvatskog naroda u BiH za ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

Nastavit ćemo se boriti za ostvarenje ustavne i institucionalne jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH. Majorizaciju, dekonstituiranja, lažne optužbe, a posebno negativan odnos prema vrijednostima Domovinskog rata i braniteljima ne možemo nikako prihvatiti, kazao je Begić.

Svi oni kojima smeta HR HB smeta im i pravo da Hrvati sami biraju svoje političke predstavnike. Bošnjačka politika će unatoč svim nastojanjima i izigravanjem političke volje Hrvata morati činjenicu da je ravnopravnost i jednaka prava za sve konstitutivne narode, put kojim svi u BiH trebamo ići, radi naše zajedničke budućnosti, zaključio je Mladen Begić ministar hrvatskih branitelja u vladi Županije Zapadnohercegovačke.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare