Published On: Uto, velj 12th, 2013

Vukčević: Suđenje za tijela pred sudom UN?

Beograd – Proces za trgovinu ljudskim organima na sjeveru Albanije mogao bi se voditi pred međunarodnim tribunalom pod ingerencijom UN, kaže Vladimir Vukčević.
Tužitelj za ratne zločine je izjavio da je, na nedavnom sastanku sa specijalnim tužiteljem Clintom Williamsonom u Bruxellesu, on prihvatio njegovu ideju da eventualno suđenje bude van teritorije Kosova, pred međunarodnim sudom pod ingerencijom UN.
Navodeći da je taj sastanak bio “najsadržajniji do sada”, Vukčević je napomenuo da će biti zadovoljan ukoliko bude podignuta optužnica protiv određenih osoba i ako dođe do suđenja van teritorije Kosova, pred međunarodnim sudom. Vukčević je također naveo da je dogovorio sastanak is tužiteljem Euleksa iz Kanade Jonathanom RATEL, koji radi na slučaju “Medikus”, pošto postoje dodirne točke s istragom o trgovini organima devedesetih godina na sjeveru Albanije i Kosovu, koju vodi i srpsko tužiteljstvo za ratne zločine. Kada je u pitanju suradnja s Rusijom – koja također istražuje trgovinu organima na Kosovu i sjeveru Albanije – Vukčević je ukazao na to da se tužiteljstvo za ratne zločine iz Srbije pojavljuje kao posrednik u postupcima između Euleksa i Rusije, jer ona ne priznaje Kosovo. “Imamo jako dobru suradnju s Rusijom. Ali tu postoji problem s Kosovom, jer ga ona ne priznaje i neće dati svoj istražni materijal Ratelu, pošto je Euleks na Kosovu. Mi se tu pojavljujemo kao partner i Rusi su pristali da nam uz jamstva daju određene iskaze koje je Ratel zatražio “, precizirao je Vukčević. Doktor Jusuf Somnez, turski državljanin, nedavno je uspio pobjeći iz Južnoafričke Republike, zbog toga što ni ona ne priznaje Kosovo, pa samim tim ni Euleksov pravni sustav, te nije reagirala na zahtjev za njegovo izručenje, podsjetio je Vukčević. “Kosovo je tražilo izručenje Somnez, ali pošto JAR ne priznaje Kosovo kao državu, ona je to odbila. Mi smo pokušali reagiramo da eventualno Republika Srbija zatražiti izručenje Somnez, međutim – bilo je prekasno …. “, rekao je tužitelj. Kako je precizirao , “faktički” predmet trgovine ljudskim organima vodi Euleks, odnosno tužitelj Ratel, ali se tužiteljstvo za ratne zločine pojavljuje kao posrednik u postupcima “između Rusije i Ratela, odnosno između JAR-a i Euleksa”.