Published On: Uto, velj 12th, 2013

PALA VLADA: Formalno je Platformistan mrtav, SDA će pokušati na Domu naroda zadržati pozicije

Izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi/ Foto: DEPO PORTALNakon što se u Zatupničkom domu Feudalnog parlamenta zaključi procedura u petak će se Dom naroda također izjašnjavati o nepovjerenju Vladi FBiH. Poslije toga faktički neće postojati Vlada koja ima legitimitet i legalitet od parlamenta, istakao je danas šef Kluba poslanika SDP-a Jasenko Selimović. Zanimljivo i bošnjački političari konačno su počeli koristiti riječ legitmitet.

Nažalost, dodaje isti,   ustavne forme su takove da do izbora nove vlade, ova nelegitimna i nelegalna vlada nastavlja raditi.
– Kada se donese odluka o razrješenju Vlade danas ćemo najvjerovatnije usvojiti i nekoliko zaključaka kojim ćemo usmjeriti kao parlament rad Vlade u tehničkom periodu – kaže Selimović.
Za rad Vlade, ističe, potrebna je suglasnost bošnjačkog miljenika Živka Budimira i oba bošnjačka  potpredsjednika – federalnog Vlajkija Svetozara Pudarića i odbjeglog Mirsada Kebe, te nakon što se to dobije Zastupnički dom će pristupiti verifikaciji nove Vlade.
Selimović  kaže da pat pozicija može trajati vrlo dugo, ali nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi funkcioniranje izvršne vlasti i Federacije kao dijela BiH je u potpunosti u rukama jednog čovjeka – Budimira.
– Iako ni Ustavom ni zakonom nije normirano,Vlada će u tehničkom mandatu obavljati nužne funkcije za funkcioniranje institucija Federacije BiH. Dakle, neće imati pravo da stvara nova finansijska zaduženja, te neće biti u mogućnosti vršiti imenovanja iz svoje nadležnosti jer više nema legitimitet parlamenta-kaže Selimović.
Istakao je važnost da će  zbog funkcioniranja BiH u cjelini Vladi biti dozvoljeno, što će biti primarna zadaća, da u ovom prijelaznom periodu ispunjava sve međunarodne obaveze.
S druge strane Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, istakao je da ukoliko se danas izglasa nepovjerenje Vladi da to suštinski neće ništa promijeniti u radu Vlade.
– Klub poslanika SDA u Klubu Bošnjaka će inicirati i tražiti da se ova odluka stavi u provjeru pod vitalni nacionalni interes. Smatramo da se na ovakav način ne može igrati s institucijama Federacije, pogotovo ne s Vladom FBiH, jer srušiti Vladu FBiH a nemati mogućnost i način da imenujete novu je neodgovoran posao, koji može koštati i građane Federacije BiH, među njima i Bošnjake, -rekao je Osmanović.
Kao cilj današnjeg izglasavanja nepovjerenja Vladi kaže da je „riječ o diktatu Dragana Čovića  i njegovog HDZ-a kojeg njegovi partneri SDP i SBB bespogovorno izvršavaju.“
– Želi se napraviti kriza u Parlamentu i Vladi FBiH da bi se dokazala teza da u Vladu moraju ući predstavnici HDZ-a i SBB-a. Pri tome se uopće ne vodi računa o zakonskim propisima, niti se vodi računa šta će se desiti s Federacijom BiH i u kakav ambis to gura Federaciju BiH i njene građane – rekao je Osmanović.