Published On: Uto, velj 12th, 2013

NIKŠIĆ: Ovakvo stanje je neodrživo, Vlada nema kapaciteta za donošenje bitnih odluka

Cijenim da je vrijeme omogućiti parlamentarnoj većini da kreira izvršnu vlast, što je ne samo elementarni demokratski standard već ustavna obaveza svih izabranih i imenovanih dužnosnika u Federaciji BiH, izjavio je federalni premijer Nermin Nikšić na današnoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu

Na toj sjednici na dnevnom redu je incijativa za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade.
– Očito je da Vlada nema unutar sebe kapaciteta za donošenje bitnih odluka zbog različitih stavova stranaka koje čine aktuelnu parlamentarnu većinu i onih koje nisu dio većine – smatra premijer Nikšić.
– Ovakvo stanje je neodrživo – poručio je premijer Nikšić poslanicima Predstavničkog doma.
Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi bit će na dnevnom redu i Doma naroda 15. februara, također na vanrednoj sjednici, kako je najavljeno.
Iz redova Stranke demokratske akcije najavljuju da će većina iz delegatskog kluba Bošnjaka u Domu naroda pokrenuti tada pitanje vitalnog nacionalnog interesa, zbog čega bi inicijativa trebala da bude proslijeđena Ustavnom sudu FBiH.
Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke aktuelne parlamentarne većine – Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.
U Predstavničkom domu je 56 od 98 poslanika potpisalo takav prijedlog, a u Domu naroda 35 od 58 delegata.
Potpisnici zahtijevaju da budući Vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu navedene stranačke “četvorke”, odnosno aktuelne parlamentarne većine.
Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.
U sazivu Federalne vlade su, pak, još ministri iz “stare” koalicije, koju su, osim ovih dviju stranaka, činile i Narodna stranka “Radom za boljitak” te Hrvatska stranka prava.)
(FENA/em)