Utorak, 16 srpnja, 2024

VUČE IH NOSTALGIJA ZA ČITLUCIMA: Arapi žele kupiti tisuće dunuma zemlje

Must Read

Arapi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele kupiti čak 12. 000 duluma zemlje u Bosni i Hercegovini, a jako su zainteresirani za Hercegovinu, potvrdila je za Dnevni list direktorica Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki, koja u ime arapskih partnera traži zemlju u BiH.

Njezini partneri, kaže, ovih dana stižu u BiH, kako bi obišli neke od potencijalnih lokacija koje im je agencija pronašla. Najviše bi odgovaralo, kaže, kada bi se našla zemlja u napuštenim selima, kako bi Arapi mogli kupiti velike površine na jednom mjestu.
Dnevni list je nedavno objavio informaciju kako su Arapi zainteresirani za kupnju zemlje u Hercegovini te da agenti za nekretnine na terenu Hercegovine traže potencijalne kupce. Navodno se traži poljoprivredno zemljište za proizvodnju organske hrane. Ova informacija odjeknula je u javnosti, jer na području Hercegovine do sada nisu zabilježeni slučajevi kupnje nekretnina od Arapa, dok je to u Sarajevu i okolici postala masovna pojava.

Proizvodnja hrane

“Moji partneri su iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje tvornice i 400 zaposlenih. U Hercegovini žele kupiti zemlju za proizvodnju hrane. Radi se o kompaniji Al-Shourafa group, a imaju registriranu kompaniju i u Sarajevu – Tasali group. Oni žele u BiH kupiti 12.000 duluma. To je velika površina”, navodi Delki i ističe da se radi o ozbiljnim kupcima, a ne prevarantima.
“Sada smo tražili zemlju u Hercegovini. Našli smo u Čapljini i u Ljubuškom, ali tamo traže 3 do 6 KM po metru četvornom, a oni su zasad spremni platiti do 1,5 KM”, otkriva Delki.
Dodaje da je po ovim cijenama našla zemlju na području Bihaća. Radi se o napuštenoj zemlji koja se ne obrađuje. Prema njezinim riječima, Srbi su Talijanima u Dubici prodali velike površine napuštene zemlje po euro za metar četvorni. Ona stoga traži zemlju u napuštenim selima koju bi ponudila za kupnju Arapima.
Agentica nekretnina ističe kako njezini poslovni partneri nisu prevaranti, već ozbiljni biznismeni. Oni će u Hrvatskoj praviti tvornicu. Na Krku će graditi hotel. Kod nas ne investiraju jer mi nismo u EU-u. Pravit će džemove koje će plasirati na europsko tržište”, navodi naša sugovornica.

Useljavanje Arapa

U BiH vlada veliko nepovjerenje prema kupcima iz arapskog svijeta. Veliku prašinu još prije dvije godine podigla je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je ustvrdio da ”postoje ozbiljni projekti da se iz islamskog svijeta u BiH naseli između 300.000 i 500.000 ljudi koji bi mogli promijeniti sliku BiH”. Na problem masovnijeg useljavanja imigranata iz arapskih zemalja, a pogotovo Kuvajta, upozoravao je i Fahrudin Radončić dok je bio na mjestu ministra sigurnosti. On je čak najavljivao usvajanje zakona kojim bi bilo sankcionirano da državljani arapskih zemalja masovno dolaze u BiH, kupuju nekretnine i naseljavaju se. On je tvrdio da nije riječ ni o kakvim Kuvajćanima, nego se radi o tendenciji da se Kuvajt oslobodi imigranata koji su se na neki način uselili u tu državu iz različitih zemalja. ”Oni im daju novac da kupuju nekretnine po BiH, sklanjaju ih sa svog teritorija i ubacuju ih nama”, upozoravao je Radončić.
Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti, u BiH boravi nekoliko tisuća osoba iz arapskog svijeta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -