Petak, 19 travnja, 2024

Varga iznio zanimljive detalje: Mamić mi je dao 700 tisuća kn jer sam otkrio autora svastike na Poljudu

Must Read

“Zašto bih ja bio Pedro koji visi kad nemam veze s time? Zbog političkih obračuna. Zato što se netko želi riješiti nekoga. I politički ubiti. I da ja zato robijam?” započeo je svoju stranu priče bivši informatičar, kazao je ekskluzivno za NovuTV.

“Mene se uvijek htjelo prikazati kao nekog groznog kriminalca koji pravi lažne SMS poruke, što nije točno”, kaže.

Njegovo se ime vezuje za afere SMS. Kako one povezane s aferom Agrokor tako i one vezane za Zdravka Mamića. Optužen je za njihovo falsificiranje. U jednoj toj komunikaciji, za koju je USKOK ustvrdio da je lažna, radi se o navodnom utjecaju bivšeg glavnog državnog odvjetnika RH Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbenom postupku, ali i na suca Županijskog suda u Osijeku.

Varga tvrdi, SMS-ove koji su se odnosili na slučaj Zdravka Mamića dobio je od jednog izvora i nimalo ne sumnja u njihovu vjerodostojnost. U prvom iskazu USKOK-u rekao je drugačije. “Ne znam ja što je puštano sve i tko je puštao. U njihovoj optužnici stoji svašta lažno”, poručio je.

Kaže da je SMS o Todoriću pronašao na jednom laptopu

SMS-ove koji su se vezali za proces Ivice Todorića je, uvjerava nas, pronašao na jednom laptopu.

“Riješi se Ramljaka i pošaljimo nekog tko će uistinu uništiti dokaze, a ne otkrivati afere, jer u situaciji smo u kojoj je K pustio sve u Večernji, a naši poslovi nisu završeni. Ako trag dovede do nas, trag novca, mi padamo. Ne samo ja već i ti”, piše u SMS porukama iz optužnice u slučaju Todorić.

“To sam ja skinuo s jednog računala koje mi je doneseno da se prebaci na drugo. U tim porukama nalazio se i Brkić. Netko mu je pokušao smjestit’, da on želi svoj dio u Agrokoru. Ja sam ga upozorio na to. Ja s Todorićem niti imam ikakve kontakte niti znam ikoga tko zna Todorića. Podnio sam kaznenu prijavu sa sumnjom na počinjenje kaznenog djela ili lažnih poruka ili pokušaja otimačine”, tvrdi Varga.

Tvrdi da mu Curić nije pomagao

Ništa od navedenog ni USKOK ni sud nisu držali relevantnim. Uzeli su u obzir iskaze brojnih svjedoka. I nalaz informatičke vještakinje, koja je ustvrdila da su svi SMS-ovi lažni. I da ih je izradio Franjo Varga. Za to je nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

U izradi SMS-ova Vargi, stoji u presudi, pomogao je Blaž Curić, nekadašnji vozač bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Osuđen je da je Vargi dostavljao brojeve telefona za njihovu izradu. Među ostalim, brojeve Milijana Brkića i Martine Dalić. Varga tvrdi da je bio u komunikaciji ne samo s premijerom već i brojnim drugima u vrhu HDZ-a.

“Sad što sam ja točno radio, mnogi su me iskorištavali za neke svoje igre i igrice, to sam ja, nažalost, kasno shvatio. Ne bih o imenima. Prepoznaju se oni sada. Za istrage me jesu koristili. Ja sam dosta istraga odradio. Sve sam prijavio Državnom odvjetništvu. Pod pseudonimom, zbog obitelji”, ispričao nam je Varga.

Blaž Curić mu je, kako stoji u optužnici, dojavio da je pod istragom, netom prije uhićenja. Kazao mu je da sve briše. USKOK je detektirao da se to odnosi na SMS-ove koje je pisao. Ali Varga ima sada neku drugu verziju toga.

“Trebao sam izbrisati poruke i pozive koje sam razmjenjivao s premijerom, s Orepićem, s Brkićem. Nema veze s Mamićem. Gospodin Curić uopće nije znao da se ja čujem s gospodinom Mamićem. Poruke sam brisao da se mene ne bi dovodilo u vezu s njima”, uvjerava.

Otkrio i krivca za svastiku na Poljudu

Blaž Curić je kum Milijana Brkića. S Brkićem ne krije duboko poznanstvo, koje datira, kaže, iz vremena dok su obojica bili u MUP-u. To je svojedobno potvrdio i sam Brkić. Rekao je prije tri godine da nije koristio usluge kuma te da njemu konstruiraju i o njemu lažu.

U javnosti se pisalo da je Varga za Brkiće odrađivao neke poslove, poput praćenja. Pala je bila i kaznena prijava. Provedena je istraga. Ali je na kraju sve odbačeno. Varga ne želi loše pričati o Brkiću i tvrdi da ovaj od njega ništa nije tražio.

“Jedan od mojih prijatelja mi je rekao krenut će istraga na tebe. Dobili su moje ime i prezime i trebali su mi nešto prišiti zato što su očekivali da ću ja uvaliti Milijana Brkića. Oni su očekivali da ću ja biti najslabija karika, koja će pričati protiv njega“, ispričao je Varga.

Po njegovoj priči, Milijan Brkić ispada žrtva sadašnjeg premijera, a smjestiti mu se pokušalo i u SMS aferi, uvjerava Varga javnost, kada je, po njegovoj verziji događaja, poruke pronašao na spomenutom laptopu. Ni za to nema nikakve dokaze. Varga je bio u kontaktu s Tomislavom Karamarkom. Tijekom istrage u aferi SMS ustvrdilo se da ga je upravo on povezao sa Zdravkom Mamićem.

Karamarko se na upit novinara nije javio, Brkić je poklopio slušalicu.

Nadalje, Varga kaže da je Mamiću predao dokaze o tome tko je nacrtao svastiku na nogometnom stadionu Poljud koja se jasno vidjela prije šest godina na travnjaku tijekom utakmice Hrvatska i Italija.

“To sam radio s Vladom Galićem. Došao sam do toga da je plaćeno pedeset tisuća kuna da ugasi kamere tu večer i da omogući da se iscrta svastika. Platio mu je konkretno Ostojić i Kotromanović su se s njime našli. Nisam došao do konkretnih imena. Imao sam jedno ili dva imena. To sam dao gospodinu Mamiću. On je sve to predao policiji. Ali ništa”, objašnjava informatičar.

Ranko Ostojić samo je kratko rekao da ga možemo citirati u ovome: “Ne želim komentirati kriminalce, bjegunce od hrvatskog pravosuđa i osuđene za konstrukcije.”

A Kotromanović dodaje: “Budalu se ne isplati komentirati.”

“Dao mi je šesto, sedamsto tisuća kuna”

Ranko Ostojić je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović više ga je puta zbog svega prozivala. Istraga nije urodila plodom. Počinitelji nisu pronađeni. Unatoč puštenoj snimci preskakanja ograde više mladića na jednom ulazu te ponuđenoj novčanoj nagradi onome tko ponudi više informacija.

No, zato je Vargu, on tvrdi, nagradio Zdravko Mamić jer mu je dao informacije o tome tko je nacrtao svastiku na Poljudu.

“Dao mi je oko šesto, sedamsto tisuća kuna. Ali o porukama nismo razgovarali. Gospodin Mamić mi nikada nije platio ni za te poruke ni da ja počinim bilo kakvo kazneno djelo”, uvjeravao je Varga novinarku Provjerenog Anu Malbašu.

Ali svjedok je USKOK-u ispričao nešto drugačije Vargine tvrdnje. Svjedočio je da Varga prati komunikaciju nekih osoba za Mamića.

A da su informacije koje mu je Varga prenio povezane s bivšim ministrima policije i obrane, govori i činjenica da je Mamić o tome u ožujku govorio na press-konferenciji. Iako se to pretjerano nije svidjelo njegovom odvjetniku.

“Neću vam reći da sam ja njega u tri-četiri navrata jedva sputao da ne krene s nekim stvarima, pa sam mu rekao: ‘Oćeš ti još neki postupa?'” kazao je tom prilikom Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Varga je upitan zašto sad govori o svastici na Poljudu.

“Jer je sada aktualno sve to vezano za suce i određene istrage koje sada idu u USKOK. Konkretno, pričam sada o sucima koji su imali direktno komunikaciju sa mnom i s gospodinom Mamićem. Znači isti su suci bili u igri.”

“Oni su zaprimili novce od gospodina Mamića da ga oslobode, no oni su ga osudili. Znači, netko puno jači i utjecajniji koji ih je mogao puno više ucjenjivati je tu stupio na scenu, ucijenio ih je da osude gospodina Mamića”, nastavio je nizati prozivke informatičar.

Franjo Varga ovime ne krije da jedna od potencijalnih motivacija leži u tome što je presuda u slučaju afere SMS nepravomoćna. O žalbi se trenutačno odlučuje na Visokom kaznenom sudu. Obrana, među ostalim, pokušava srušiti informatičko vještačenje, što je ključni dokaz da su SMS-ovi lažni, prenosi Index.

- Advertisement -

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Željko Komšić
Željko Komšić
2 years ago

Hik i hik hik hik oooooo al sam se obloko a loćem ko pes aaaa bljuv oooooo nije mi dobro ufff ahhhhh jojoj

Sasro Turski
Sasro Turski
Reply to  Željko Komšić
2 years ago

E jesi debil ko i tvoji birači debilčine

Risovčanin
Risovčanin
2 years ago

I svastiku ti !!!

Vacca the mljac
Vacca the mljac
2 years ago

I tako dadu (her. dadnu) čoviku 27 kompjutera, od 27 manje ni jednoga i on tamokarce nađe lot of zanimljivosti.
Još, još, još – damo mnogo još.
Pljuc.

Bollero
Bollero
Reply to  Vacca the mljac
2 years ago

Ovo je neka međunarodna varalica ?

Последний

GNJIDA IS BACK! Hoće li Mate Granić u koaliciji s “Možemo” postati novi hrvatski premijer?

Kažu da je zlopamtilo i da ga je teško zabolilo Tuđmanovo poniženje kada ga je spremio na godišnji odmor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -