TKO GUBI TAJ LUPETA: SDA taktika ometanja ustavnih promjena dolazi svome kraju…

Bakir Izetbegović je svjestan da netko mora izići pred Bošnjake i kazati im “Gotovo je s Izbornim zakonom koji nam je omogućavao da maltretiramo Hrvate, OSCE nam je tu privilegiju dao, OHR će nam tu privilegiju uzeti”. Komšić ne želi to uraditi. A u SDP-u čekaju. Netko od njih dva će morati.

Stoga Bakir čini sve da isprovocira OHR da što prije nametne Izborni zakon.

Najčešće teme su mu do tada, Dom naroda i teza o “Građanima” kao četvrtoj grupaciji. Netko tko se toliko dugo bavi politikom morao bi znati da su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci građani i da čine 97% stanovništva. Tvrditi da među njima nema ljevičara jer su se nacionalno izjasnili je još jedan novi bakirizam.

No vratimo se omiljeni Bakirov san: Kako bi bilo super da glupim Hrvatima uzmem Dom naroda u zamjenu za mjesto u Predsjedništvu, tj kako bi bilo super da im vratim njihovo u zamjenu da im uzmem njihovo.

Ustavni sud BIH nije proglasio Dom naroda Federacije BIH neustavnim. Dom naroda nije uopće tema i Bakir nema ovlasti uopće nametati ga kao temu, uvjet, za ispunjenje presuda Ustavnog suda i ESLJP-a.

Dom naroda je izričita Ustavna kategorija. Kao što je RS i FBIH. On je cementiran u Ustavu. Nema bez njega FBIH.

Ona nije zamišljena kao građanski entitet poput Srpske nego su vojni i  politički partneri tadašnjeg vremena Alija, dakle Bakirov stari, i Hrvati, potpisali Ustav FBIH, kao konsocijacijsku institucionalni federalizam.

Dom naroda je tako ključna kičma tog federalizma. Da nema Doma naroda FBIH bi mogla funkcionirati samo kao unija dvaju ili više etničkih  federalnih jedinica. Uveden je upravo stoga da se izbjegne etnička kartografija FBIH.

Onaj tko traži smanjenje ovlasti Doma naroda i pretvaranje istog u nešto slično kao u RS taj uopće ne razumije složenost odnosa u FBIH niti ustavnu strukturu BIH, niti njenu političku povijest. I ujedno pljuje po očevoj političkoj ostavštini.

Podsjetimo, prema Ustavu Dom naroda Parlamenta FBiH je ravnopravan Zastupničkom domu, ima, uz zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, i zakonodavnu funkciju. Bez potvrde Doma naroda ni jedan zakon, naime, ne može stupiti na snagu.

Kroz Dom naroda predstavljen je narod, kroz Zastupnički dom građanstvo. u FBIH federira hrvatski i bošnjački federalizam kroz Dom naroda a građanstvo kroz Zastupnički dom. Dakle nije točno da FBIH nema svoju građansku logiku. Ima, Al ima i svoju etničku logiku. Ta dva Parlamenta zakonodavna su vlast u Federaciji.

Izetbegovićeva ponuda da se o kičmi Federacije, Domu naroda, tek tako srežu krila opasna je, iznimno uvredljiva i spada u kategoriju priča “hajde da o velikim i krupnim reformama progovorimo usput i onako uz kavu”.

Gašenje Doma naroda, smanjenje njegove uloge nije ništa drugo ne bacanje pljuske u lice svijetu oko sebe. Hrvatima, Međunarodnoj zajednici, Bošnjacima.

Jer zašto bimo pokretali ekonomiju? Zašto bismo usvojili ustavan izborni zakon, zašto bi radili na pomirbi Hrvata i Bošnjaka, kad evo, Željko može napadati jedan dio ustava – konstitutivnost a ja mogu da se obrušim na drugi dio Ustavnog poretka – Dom naroda.

Pri tome ću reći da su Srbi Zao narod, da je SPC Crkva Zla, da su Hrvati Židovi današnjice, pogledajte koliko smo ih iselili i oni opet traže prava.

Poziv na eutanaziju Doma naroda je poziv na rušenje Ustava. Poziv na ukidanje konstitutivnosti je poziv na rušenje Ustava. Sve su to kaznena djela, uz ona u kojima negiraju zločine ABIH.

BH Tužiteljstvo je na moru? Ne. BH Tužiteljstvo je na Poljinama.

Drugi dio lupetanja s kojim Bakir nastoji poslati poruku OHR-u da on neće biti taj koji će svoju glavu žrtvovati radi donošenja Izbornog zakona, su priče sljedećeg tipa:

 

BiH je država koju čine dva entiteta, tri naroda i četiri političke grupacije – bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska, koja je pretežno ljevičarska.

Ovo više nije potrebno niti komentirati. Bakir Izetbegović je pogubljen i dosadan političar. Vrijeme ga je pregazilo. Šteta za Osmicu. Taman je bio pred diplomom.