Published On: Sat, May 11th, 2013

U Jablanici obilježena 70. godišnjica bitke na Neretvi

U Jablanici je obilježena 70. godišnjica Bitke na Neretvi, gdje su antifašisti iz cijelog regiona odali počast žrtvama historijske Bitke na Neretvi, svim poginulim borcima NOR-a, kao i borcima odbrambenog rata koji se ovdje vodio prije dvadesetak godina.

Tim povodom priređen je bogat kulturno-umjetnički program, koji je režirao Dino Mustafić.

Na postamentu vječne vatre vijence su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, premijer Federacije Nermin Nikšić, potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, delegacije općine Jablanica, Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, predstavnici diplomatskog kora u BiH, delegacija udruga antifašista gradova Split, Dubrovnik, Jablanica, Konjic, Mostar, Goražde, Banovići, Kakanj, Tuzla, Breza, Srebrenik, Maglaj, Gradačac, Hadžići, Trogir i Tivat, te delegacije Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.
Osim učesnika Bitke na Neretvi Ekrema Durića, kratko obraćanje imao je i predsjednik Organizacionog odbora Nijaz Skrenderagić.
“Ove godine odlučili smo u program obilježavanja uključiti mnoge mlade ljude koji djeluju u skladu s antifašističkim idejama, a koji će svojim generacijama i nakon sedam decenija promovirati antifašizam kao životni stav, kao jedino životno opredjeljenje kojim je moguća zdrava izgradnja Bosne i Hercegovine…Evo i danas, ovdje, na ovom prostoru sakupili su se ljudi različitih generacija i nacionalnosti, od veterana Drugog svjetskog rata, pa do osnovaca. Koja je to sila koja sve nas može držati skupa – to može biti samo ideja otvorenosti, ideja ljubavi prema drugima, ideja razumijevanja, solidarnosti, međusobnog poštovanja. To je ideja antifašizma”, poručio je Skenderagić.
Pozvao je sve patriotske i antifašističke snage BiH da se ujedine protiv mračnjaštva i sila koje nam osporavaju državni integritet. To je, kako je naglasio, životno pitanje svih nas koji živimo ovdje. Niko nema pravo otimati budućnost generacijama koje stasavaju i dolaze.
“Ne postoje dobri i loši narodi, dobre i loše religije, već samo i jedino-dobri i loši ljudi. Budimo dobri ljudi”, rekao je Skenderagić.
U okviru programa nastupili su bendovi Zoster (Mostar), Grof Djuraz (Banja Luka), Frenkie (Tuzla), te horovi Bel Canto (Zenica), AKCUS “Seljo” i “Corona” (Sarajevo), te bend Anchy and The Moon Dogs uz dirigentsku palicu Tijane Vignjević, koji je partizanske pjesme predstavio u jazz i rock izdanju.
I konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji potpisuje scenografiju, imao je svoj performans.
Od ranih jutarnjih sati nastupala su kulturno-umjetnička društva, a otvorena je i izložba stalne postavke Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina, a koju je otvoro Raif Dizdarević.
Uz tradicionalnu “Biciklijadu” stazama ranjenika, održano je tradicionalno spuštanje karanfila u Neretvu, te polaganje vijenaca na spomenik na Makljenu.
klix.ba