Published On: Sub, svi 11th, 2013

Mostar kao distrikt sa Srbima u političkom životu grada

Na današnjoj Konferenciji o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina zaključeno je da je položaj tog naroda diskriminirajući jer Srbi su konstitutivan, ali ne i ravnopravan narod pošto Bošnjaci i Hrvati mogu donositi rješenja bez Srba.
Ratko Pejanović je istaknuo da je Statut Grada Mostara koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown neodrživ i loš te da predlaže pokretanje inicijative za njegovo poboljšanje kako bi svi narodi bili ravnopravni.
Tom prigodom upućena je potpora za osnivanje regije Hercegovina te potpora ideji o uređenju Mostara kao distrikta.
Prema riječima sudionika skupa, neravnopravnost Srba ogleda se kroz nezaposlenost i nezastupljenost Srba u institucijama, javnim ustanovama, poduzećima te da ni jedan Srbin ne obnaša direktorsku, niti funkciju u upravnim odborima pa čak ni u školama koje su nekada nosile ime srpskih pisaca.
Na skupu je pozvan ekspertni tim za reformu Federacije BiH da ozbiljno utvrdi poruke s danas održane konferencije ili će u protivnom snositi odgovornost za nastavak daljnje diskriminacije.
-Tražimo da se u Mostaru konačno počnu poštovati povelje o lokalnoj samoupravi i europski principi i vrijednosti od Europske komisije i OHR-a te PIC-a, umjesto da, kako je to sada bio slučaj, međunarodna zajednica krši europske principe, istaknuli su u Srpskom građanskom vijeću-pokretu za ravnopravnost koje je organiziralo današnju konferenciju.
Jedan od zaključaka konferencije je da se u budućim rješenjima za Mostar moraju obvezno ugraditi kvote zaposlenja za Srbe prema popisu i 1991. godine. Također, zatraženo je revidiranje privatizacije kojom je bošnjačkim i srpskim radnicima onemogućeno sudjelovanje u privatizaciji te su tako stavljeni pred svršeni čin kod sporova po osnovu zakona.
FENA