Published On: Sub, svi 11th, 2013

SVE VIŠE POSKOKA Klimatske promjene uzrokovale najezdu zmija u BiH

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH posljednjih dana su suočeni s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično.

Naime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predjelima BiH. Također, dosta zmija primijećeno je i na području Unsko-sanskog kantona, gdje mještani kažu da ih iznenađuje tolika pojava ovih gmizavaca, pišu Nezavisne novine. 
Mnogi građani navode da u ovo doba godine odavno nisu vidjeli toliki broj ovih opasnih gmizavaca, čiji ujed može biti fatalan. Stručnjaci, stoga, pojašnjavaju da bi sve to mogao biti utjecaj poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati njihovo veće prisustvo.
Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su i u preduzeću Eko-bel, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.
“To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa”, rekao je Šušnjar i savjetovao građanima da svoja dvorišta drže uredna.
Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljećnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim.