Published On: Pon, svi 13th, 2013

ZUBAR PERE RUKE: Jurišić zatražio smjenu nesposobnih pravaških kadrova u Elektroprivredi

Predsjednik Halal Partije, stranke koja je gazeći po konstitutivnosti vlastitog naroda pristala biti dio Vlade bez hrvatskog legitimiteta, nekadašnji hrvatski političar  Zvonko Jurišić i današnji poznati trgovac strujom,  naročito preko beogradskog podzemlja, službenim je zahtjevom od Nermina Nikšića zatražio smjenu generalnog direktora EP HZ HB Nikole Krešića i direktorice financija Bunoze Bez Grudnjaka.
Jurišić tvrdi kako je o ovoj temi već razgovarao s premijerom Nikšićem, te on u načelu nema ništa protiv ovog koraka, odnosno promjene čelnih ljudi u EP HZ HB “koji trenutačno službeno ne pripadaju nijednoj od stranki potpisnica platforme” piše Večernji list.
Nad EPHZHB inače krmči Damir Leko, neškolovani Lijanovićev kadar  koji provodi sumnjive natječaje i upošljava ljude bez stručne spreme na ključna mjesta u ovoj strateškoj hrvatskoj tvrtki. Pravaške neznalice, znanja tanjeg od Lekinog , likovi poput Pavkovića , Bunoze i Krešića za to vrijeme mu salutiraju.
Prema Jurišićevim riječima, smjene bi se trebale dogoditi vrlo skoro, jer bi u lipnju trebala biti održana redovita skupština poduzeća na kojem će se razmatrati financijsko izvješće poslovanja za prošlu godinu, koje, prema njegovom mišljenju, neće biti usvojeno. 
“Prilikom odabira i predlaganja kandidata na mjesta izvršnih direktora, zamjenika direktora, članova upravnih i nadzornih odbora HSP BiH vodio je računa da isti svojim moralnim, ljudskim i profesionalnim sposobnostima mogu odgovoriti svim izazovima koji se stave pred njih. Na žalost, to svugdje nije bio slučaj, a najbolji primjer je Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, dioničko društvo Mostar. Rukovođeni nekim svojim, a njima dobro znanim razlozima, pojedinci u Upravi ovog društva svojim radnjama počinili su niz nepravilnosti i nezakonitosti izravno nanoseći štetu ovom poduzeću. Ovakvo nešto najbolje se vidi iz izvješća o reviziji financijskih izvješća Ureda za reviziju institucija u FBiH broj: 06-07/12 za 2011. godinu gdje između ostaloga stoji: „Organi upravljanja ne funkcioniraju i ne obavljaju zadaću koja im je povjerena sukladno Zakonu o gospodarskim društvima i sukladno Zakonu o javnim poduzećima u FBiH“, stoji u zahtjevu upućenom Nerminu Nikšiću.
 
Nezakonite radnje
Nadalje se navodi kako je kao jedan od dokaza nepravilnosti možda potrebno spomenuti i činjenicu, na što je ukazala i provedena revizija, kako prilikom izbora kandidata za neke od pozicija izvršnih direktora nisu poštovani svi uvjeti propisani aktima Društva zbog čega danas u Upravi ovog društva kao izvršni direktor sjedi osoba koja nije ispunjavala sve uvjete za ovo radno mjesto (kandidat je imao pola godine radnog iskustva nakon stjecanja diplome VSS, a važećim zakonskim aktima i aktima Društva predviđeno je radno iskustvo od 5 godina). “Isto tako nije na odmet napomenuti da su sve glasnije priče o i zakonitosti stjecanja diplome drugog izvršnog direktora, a što nadležne institucije svakako trebaju ispitati. Zbog navedenoga, ali i brojnih drugih nepravilnosti, HSP-a BiH s ciljem zaštite imovine i dobrobiti Društva, ali i zaštite ugleda HSP-a BiH ne može i neće biti puki promatrač tolerirati nezakonitosti i nepravilnosti koje su počinili pojedinci u Upravi Društva, predloženi ispred ove stranke. Iz tih razloga poštovani gospodine premijeru, molim, ali ujedno i tražim od Vas da u okviru svojih mogućnosti i ovlasti poduzmete sve potrebne radnje kako bi se spriječile daljnje nezakonitosti u ovom poduzeću te u tom cilju poduzmete potrebne korake s ciljem razrješenja dužnosti generalnog direktora gosp. Nikole Krešića i izvršne direktorice za ekonomske poslove gđe. Ivane Bunoze, predložene na ove dužnosti ispred HSP-a BiH, a i druge koji predstavljaju partnerske stranke u Upravi društva, a Društvu svojim radom nanose štetu”, stoji u zahtjevu.
VL / Dnevnik.ba