Published On: Pon, svi 13th, 2013

TEK SADA NERMINE? Na Leku, Bunozu, Krešića i Pavkovića Nikšić šalje policiju

Nermin Nikšić je zatražio pismeno izjašnjenje od predsjednika Nadzornog odbora i direktora Elektroprivrede HZHB Marinka Ivankovića i Nikole Krešića o navodima o brojnim nepravilnostima i nezakonitostima u postupcima javnih nabavki.
Nikšićev ured zaprimio je niz informacija o sumnjama u nezakonite radnje pojedinih članova Uprave i Nadzornog odbora ove državne kompanije, u vidu sklapanja štetnih ugovora.
Radi se o nabavkama teretnih vozila i ostalih ulaganja u teretna vozila i mehanizaciju, uredskog namještaja, betonskih stubova, konzola, nogara, betonskih cijevi i obujmice, gdje je ugovor, navodno, sklopljen u mnogo većem iznosu od onog koji je za te potrebe odobren od Nadzornog odbora.
Prema njegovim riječima, sumnjive su i nabavke vodiča i podzemnih kablova, samonosivih kablovskih snopova te energetskih srednjonaponskih kablova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Damir Leko Lijanović

“Upoznat sam i s pokušajem prijenosa dugovanja Aluminija Mostar prema EPHZHB u iznosu većem od 10 milijuna KM, kojeg su pojedini članovi Uprave EPHZHB željeli ustupiti privatnoj Lijanovićevoj tvrtki Laktat iz Posušja. Zbog svega navedenog, smatram kako je potrebno Vaše hitno očitovanje u vezi s ovim informacijama, a radi poduzimanja adekvatnih mjera Vlade FBiH” – stoji u pismu federalnog premijera.
Dnevni avaz prošli je tjedan objavio kako je Uprava EPHZHB naštimala natječaj za nabavku teretnih vozila firmi „Auto Lijanović“ u Mostaru, koja je u vlasništvu porodice dopremijera FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Isti list, u svezi Nikšićevog pisma, piše i kako neslužbeno doznaje kako će iz Vlade biti upućena prijava policiji i nadležnom tužiteljstvu zbog spomenutog natječaja.
Međutim, Uprava Elektroprvrede HZ HB demantirala je pisanje sarajevskog lista tvrdeći kako je u 2012.g. nabvila putem javne nabave samo jedno vozilo i dajući pregled svih ugovora i nabavljenih vozila posljednjih godina.