Published On: Pon, svi 13th, 2013

ČOLAK: Ukidanje Doma naroda i predsjednika FBIH neće proći

SARAJEVO – Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da nije prihvatljivo ukidanje Doma naroda i funkcije predsjednika Federacije BiH.
Čolak je istaknuo da ne samo da nije oduševljen preporukama za reformu FBiH, nego da ne misli da bi ti prijedlozi donijeli bilo kakvo bolje sutra tom entitetu.
“Ako se govori o ukidanju pozicije predsjednika FBiH, odmah će se otvoriti pitanje asimetričnih rješenja”, rekao je Čolak za “Večernji list” i dodao da ukidanje pozicije predsjednika i pretvaranje jednog doma u vijeće dodatno slabe poziciju Hrvata u BiH.
Ministar pravde BiH naglasio je da je stanje u FBiH bilo dovoljno komplicirano i prije uhićenja predsjednika Federacije Živka Budimira, te da je jako teško reći kako će se situacija rasplesti, a prema njegovom mišljenju, čekat će se da istekne 30 dana pritvora nakon čega bi se pokušalo pronaći rješenje.
Odgovarajući na pitanje misli li da bi OHR mogao pomoći, Čolak je naglasio da bi, ukoliko to želi, potez OHR-a morao ići u pravcu da omogući funkcioniranje FBiH. “Postoji velika doza odgovornosti na strani OHR-a”, rekao je on i dodao da je vlast u FBiH uspostavljena intervencijom OHR-a koja ima privremeni karakter više od dvije godine. 
Govoreći o uhićenju narko-bossa Nasera Keljmendija, Čolak je naglasio da je upućena molba za njegovo izručenje BiH, kao i da je Ministarstvo u stalnom kontaktu sa Eulexom.
Čolak je naglasio da Keljmendi možda hoće, ali možda i neće biti izručen BiH, jer sve zavisi od vlasti na Kosovu. “Činjenica da nemamo diplomatske odnose u značajnoj mjeri otežava i samu komunikaciju, koja se odvija putem Eulexa”, rekao je Čolak.
SRNA