Published On: Sri, pro 20th, 2017

TRAVNIK: Projekt ‘Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH’

‘Čovjek u nevolji’ ili ‘People in Need’ (PIN) je najveća nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava u centralnoj i istočnoj Europi. Aktivnosti ‘Čovjeka u nevolji’ u Bosni i Hercegovini i Srbiji imaju dugu tradiciju, a organizacija ima registrirane podružnice u obje zemlje, prenosi Drukciji.ba. 

Dugoročno su usredotočeni na deinstitucionalizaciju i transformaciju socijalne skrbi i direktno podržavaju osobe s invaliditetom u uživanju svojih ljudskih prava.

Projekt koji se provodi na području Općine Travnik ima za cilj da se razmijene znanja i dobre prakse u pružanju socijalnih usluga za osobe s invaliditetom, na osnovu primjera Republike Češke. Poseban je naglasak na pružanju usluga za samostalni život, adekvatne mogućnosti za zapošljavanje i ukupnu integraciju osoba sa invaliditetom u društvo.

Počeli smo sa organizacijom stanovanja uz podršku u lokalnim zajednicama pa tako zbog razumijevanja i dobre suradnje sa kantonalnim ministarstvom za socijalnu politiku, Centrom za socijalni rad i općinom Travnik imamo i prvu jedinicu u Travniku za osobe koje su dosad živjele u institucijama. Isto namjeravamo uspostaviti i u Jajcu i Bugojnu, ali i drugim lokacijama u BiH.
Vodimo računa da lokacija stambene jedinice bude u naselju ili njegovoj blizini, radi mogućnosti korištenja neophodnih usluga, u skladu s dobi i potrebama korisnika. Svrha usluge stanovanja uz podršku za osobe sa invaliditetom, jeste pomoć i podrška u stjecanju što većeg stupnja samostalnosti koji im omogućuje kvalitetniji nezavisan život u zajednici. Stanovanjem uz podršku osigurava se odgovarajući smještaj, stručna pomoć i podrška za što potpunije osamostaljivanje i uključivanje korisnika u zajednicu. Aktivnosti usmjerene ka razvijanju i očuvanju potencijala korisnika, odnosno pripremi korisnika za nezavisan život, realiziraju se u skladu sa svrhom usluge, karakteristikama korisnika, kapacitetima korisnika, individualnim planom, u skladu sa procjenom potreba korisnika, priopćeno je.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare