Srijeda, 29 svibnja, 2024

TRAVNIK: Projekt ‘Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH’

Must Read

‘Čovjek u nevolji’ ili ‘People in Need’ (PIN) je najveća nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava u centralnoj i istočnoj Europi. Aktivnosti ‘Čovjeka u nevolji’ u Bosni i Hercegovini i Srbiji imaju dugu tradiciju, a organizacija ima registrirane podružnice u obje zemlje, prenosi Drukciji.ba. 

Dugoročno su usredotočeni na deinstitucionalizaciju i transformaciju socijalne skrbi i direktno podržavaju osobe s invaliditetom u uživanju svojih ljudskih prava.

Projekt koji se provodi na području Općine Travnik ima za cilj da se razmijene znanja i dobre prakse u pružanju socijalnih usluga za osobe s invaliditetom, na osnovu primjera Republike Češke. Poseban je naglasak na pružanju usluga za samostalni život, adekvatne mogućnosti za zapošljavanje i ukupnu integraciju osoba sa invaliditetom u društvo.

Počeli smo sa organizacijom stanovanja uz podršku u lokalnim zajednicama pa tako zbog razumijevanja i dobre suradnje sa kantonalnim ministarstvom za socijalnu politiku, Centrom za socijalni rad i općinom Travnik imamo i prvu jedinicu u Travniku za osobe koje su dosad živjele u institucijama. Isto namjeravamo uspostaviti i u Jajcu i Bugojnu, ali i drugim lokacijama u BiH.
Vodimo računa da lokacija stambene jedinice bude u naselju ili njegovoj blizini, radi mogućnosti korištenja neophodnih usluga, u skladu s dobi i potrebama korisnika. Svrha usluge stanovanja uz podršku za osobe sa invaliditetom, jeste pomoć i podrška u stjecanju što većeg stupnja samostalnosti koji im omogućuje kvalitetniji nezavisan život u zajednici. Stanovanjem uz podršku osigurava se odgovarajući smještaj, stručna pomoć i podrška za što potpunije osamostaljivanje i uključivanje korisnika u zajednicu. Aktivnosti usmjerene ka razvijanju i očuvanju potencijala korisnika, odnosno pripremi korisnika za nezavisan život, realiziraju se u skladu sa svrhom usluge, karakteristikama korisnika, kapacitetima korisnika, individualnim planom, u skladu sa procjenom potreba korisnika, priopćeno je.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -