Published On: Pon, pro 27th, 2021

ANALIZIRALI SMO INDEXOV TEKST “Najveća kriza u BiH od kraja rata, zemlja je na prekretnici”

Bosna i Hercegovina 2021. godinu ispraća  i dalje neintegrirana  i suočena s autentičnom i “najkvalitetnijom” političkom krizom od potpisivanja Daytonskog sporazuma, a 2022. dočekuje s nagomilanim problemima koja su bila projektirana budući da ih je projektirala Međunarodna zajednica BH “partnera i prijatelja”. Istovremeno dok političko Sarajevo medijski po Europi  podriva strah od navodnih “otvorenih sukoba” koje nazivaju “sličnim onima uoči raspada bivše Jugoslavije” u samo posljednja dva tjedna preko 150.000 Bošnjaka zatražilo je vizu u Njemačkom veleposlanstvu.

Propaganda reklo bi se, jede svoju djecu. Bošnjacima naime ne pada na pamet ići u nove SDA džihada a broj prijavljenih za vize naglo je porastao paralelno s propagandom SDA o tome kako je vrijeme biti oprezan jer je zemlja “ponovno napadnuta”.

Dodik, iako ga optužuju da je ratni huškač, poručuje: “Srpska se neće braniti oružjem čak i ako bude napadnuta” budući da je uvjeren da je međunarodno pravo dovoljno snažno oružje.

Tu Dodikovu rečenicu međutim nećere pronaći na bošnjačkim medijima poput HINA-e ili Indexa a Senada Selo Veselo neće je kazati na HRT-u. No ona je prilično važna da se shvati tko u BIH prijeti sukobima a tko se poziva na Ustav BIH i međunarodno pravo.

Ovaj tekst također nećete pročitati niti na 100posto.hr express.hr jutarnji.hr index.hr i ostalim medijima koje financira arapski petrodolar. Onaj isti koji nadzire i korumpirani i okupacijski ured OHR-a.

Nominalno “vladajuća koalicija”, koju su tek 14 mjeseci nakon izbora održanih u listopadu 2018. uspostavili HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), od tada je jedva funkcionirala, a zemlja s tom vlašću nije napravila niti jedan korak kako bi se približila ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih ciljeva približavanja članstvu u EU i NATO-u, dok su se unutarnje podjele produbljivale, piše Index.

Index pri tome ne navodi da “vladajuću koaliciju” u Predsjedništvu BIH ne čini HDZBIH nego mladi član SDA džihada Željko Komšić. Kako je Predsjedništvo najviši organ izvršne vlasti posebno nadležan za pitanja EU i NATO-a to bi recimo novinaru Indexa moglo biti zanimljiv podatak za analizu. Da si postavi pitanje tko je zaustavio EU integracije BIH, koje je u BIH zakoturao Čović. Kad već od NATO integracija nema ništa. Njih blokiraju Srbi. Međutim što bi se novinar Indexa bavio istinom ako je plaćeno novinarstvo unosnije. A ono je jednostavno. Samo napraviš ovakvu naslovnicu….

….u kojoj SDA grijehe za raspad zemlje isporučiš Dodiku, premda znaš da je Dodik strogi legalist i da prilično nasmijano stoji  na poziciji obrane Ustava BIH. Uz to uživa neupitnu podršku Rusije i Kine. Dviju članica vijeća sigurnosti. I ne samo njih nego i nekih članica EU. No ruskog kapitala kao i kineskog nema na Indexu. Pa su stoga vijesti nategnute ka petrodolarskim vizijama istine.

Index dalje nastavlja:

I u 2021. administrativne su podjele ostavile dubok trag pa su se tako građani BiH, primjerice, morali suočiti s činjenicom da im u njihovoj zemlji nije imao tko izdati unificirane covid potvrde nužne za putovanja u inozemstvo.

Ne radi se ovdje o administrativnim podjelama koje ostavljaju dubok trag. BIH je zapravo pukom  srećom zemlja u kojoj su ministarstva zdravstva spuštena na regionalne i kantonalne razine. Autor bi se radije trebao upitati koliko bi se mjere poštivanja slobode kretanja poštovale  u BIH da ih recimo proglasi nemoćni i slabi političar bez stvarnih ovlasti Željko Komšić, ili neka druga državna razina vlasti koju nadzire SDA. Stoga je bilo i više nego važno da te mjere za građane i podijeljene narode donose ona nadležna tijela koja na terenu imaju legitimitet i građani ih priznaju kao legalna i legitimna tijela vlasti. A ta tijela su se složno dogovorila oko mjera i pandemije. Dakle i ovdje vidimo jednu laž Indexa koju Faktograf i slični saudijski lovci na laži neće demaskirati. Uostalom oni su kazali da ne kontroliraju Džindex jer oni “objavljuju puno vijesti i svakome se potkrade neka greškica”. Citiramo urednika halal faktografa.

Index dalje obmanjuje:

Godina na odlasku u BiH će se pamtiti po tome što je zemlja dobila novog visokog predstavnika međunarodne zajednice. Na toj je dužnosti njemački političar Christian Schmidt u kolovozu, nakon 12 godina mandata, naslijedio Austrijanca Valentina Inzka, a taj je događaj označio i ulazak BiH u najozbiljniju postratnu krizu.

BIH nije dobila novog visokog predstavnika. Konačno. Nakon toliko godina protektorata i derogiranja Ustava, koji je međunarodni ugovor, u BIH konačno nema visokog predstavnika, budući da ga Vijeće sigurnosti nije niti imenovalo. Tko je Schmidt i što on točno radi u BIH to nije niti njemu samom jasno. No bitno da je Indexu.

Vlasti Republike Srpske, predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, uporno su lobirale da se Ured visokog predstavnika (OHR) zatvori i tako eliminira mogućnost smjene izabranih dužnosnika, kao i nametanja odluka i zakona, piše Index.

I ovdje je namjerno napisana nova laž. Zatvaranje ureda OHR-a zaziva već jedno desetljeće i sama EU, svaki okupator i deroger Ustava koji je dolazio i koji se tu kurčio nad nesrećom naših naroda, furajući silu, inat i udvarajući se tetama iz arapskih buregdžinica po Sarajevu, otišao je bogatini za milijune, ne uradivši ništa osim posijavši nove valove nacionalizma i svaki je taj kamatar naše nesreće tvrdio da je zadnji. Uloga OHR-a po ozdravljenje društva više je nego destruktivna a žal Indexa za činjenicom da VP ako ne dođe neće moći nametati odluke i zakone sve opet govori o plaćeničkom novinarstvu Indexa. Doista moraš biti idiot pa ne znati da uloga Visokog predstavnika u BIH nije nametanje odluka i zakona nego kako to Mirovni Sporazum jasno navodi monitoring nad provedbom Ustava te  moderacija oko pitanja oko kojih se političke stranke ne mogu dogovoriti. Biti vrhovni tumač, kako kaže Dayton, znači biti moderator nekog procesa. To  ne znači i sudjelovati u tom procesu kao akter. Ne znači da imaš zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast koju je sam sebi OHR priskrbio suprotno međunarodnom pravu. Da bi nakon tih ovlasti praktički izmijenio Dayton do razine neprepoznatljivosti od onog izvornog teksta koji je zajamčen kao nepromjenjiv tekst u Daytonu a potom i u Parizu. Ako su sudovi donijeli zaključke da su neke odredbe Izbornog zakona neustavne zašto se napada Ustav? Zašto se ne mijenja Izborni zakon? Ako je Ustavni sud donio odluku o konstitutivnosti svih na cijelom teritoriju BIH otkud pravo OHR-u da broj hrvatskim ministara smanjuje na 5, ukida reciprocitet, paritet i broj zastupnika u Domu naroda  reže na 17. Gdje u odluci Ustavnog suda stoji rješenje da se broj zastupnika u Domu naroda ima smanjiti i tako pružiti politikama džihada novo gorivo za unitarne nacionalizme?

Index dalje piše: Srbi su  dobili potporu Rusije i Kine, kojima je BiH postala još jednim prostorom za odmjeravanje snaga sa Zapadom.

Može li se reći ovako: Bošnjaci su dobili potporu OHR-a za destruiranje Daytona i tako je BIH postala prostorom za odmjeravanje Zapada s Rusijom? Može. I to je istina. No zato to nećete pročitati.

Index dalje piše: Inzkovo nametanje zakona kojim će se  sankcionirati negiranje presuđenih zločina poslužilo je političarima iz RS-a kao osnova za novu kampanju protiv OHR-a, koja se na kraju pretvorila u blokadu države. Odlukom parlamenta RS-a iz kolovoza dužnosnici iz tog entiteta, koji su u tijelima državne vlasti, dobili su nalog blokirati njihov rad i to provoditi sve dok se “Inzkov zakon” ne povuče.

Index čitateljima ne pojašnjava da je načelan i legalistički stav Srpske da neće priznavati zakone koje nameće OHR budući da smatraju da za to Srpska ima uporište u pravu i u Ustavu BIH. Iz Srpske su kazali da bi jednako reagirali da je nametnut bilo koji i bilo kakav drugi zakon 0d strane OHR-a. Zakon o negiranju zločina prema prijedlogu iz Srpske mora se donijeti u Parlamentu BIH. Dodik je sam ponovio da su zločinci s tla RS-a uhvaćeni i izručeni te presuđeni dok oni s tla Armije BIH nisu. Ako je ikome u interesu da se priča o zločinima dovede do kraja to je Srbima i Hrvatima u BIH jer pomirbe i budućnosti BIH nema bez presuđene ratne vrhuške SDA. Stoga SDA logično ide u rušenje zemlje. Vjerojatno su spremni i na raspad ako će im to omogućiti opstanak na vlasti, uzimanje od Federacije onoliko koliko se mogne uzeti te aktiviranje krize u Sandžaku. U kojem već buja autonomaški pokret. Ops, je li to napisano na Indexu? Nije, naravno.

Šestomjesečna blokada donijela je nove napetosti i razmjene oštrih optužbi za rušenje države i nepoštivanje ustava. Dodik i njegova vladajuća većina napravili su korak dalje ka faktičkoj secesiji RS-a od BiH kada su ishodili da entitetski parlament 10. prosinca povuče suglasnost na državne zakone o obrani i sigurnosti, sustavu neizravnog oporezivanja i o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).Do polovice 2022. parlament RS-a bi, na prijedlog vlade koju kontrolira Dodik, trebao donijeti zakone kojima se poslovi obrane, porezne i carinske politike te imenovanja sudaca i tužitelja prenose na entitet.

Index je jednostavno mogao napisati sljedeće: Dodik sukladno Daytonu, izvršava sve ono što je najavio – Ne bude li povučen okupatorski OHR-ov zakon, koji je nametnut mimo Ustava, RS će povratiti sve svoje ustavne nadležnosti koje je svojevoljno prenijela na državu, u dobroj volji. Ako izigravate našu benevolentnost i spremnost da gradimo državu, posljedica će biti Srpska kakva je u Daytonu, nit veća nit manja. I to je to. Što je u tom stavu protustavno i protudaytonsko? I gdje je u svemu tome secesija? Možda da zovemo uredništvo Indexa u Dubaiu da nam pojasne?

Analitičari upozoravaju, piše Index, ne navodeći imena cijenjenih analitičara,kako je to definitivno put ka pravnom kaosu i anarhiji u zemlji jer, uz sadašnji odnos političkih snaga, nema niti može biti suglasnosti parlamenta BiH za takav korak pa će državni i entitetski sustav doći u sukob s potpuno nepredvidivim ishodom. Posebnu opasnost predstavljao bi pokušaj RS-a da uspostavi svoju vojsku, što predstavnici međunarodne zajednice vide kao “crvenu crtu” preko koje se ne može prijeći.

Dakle prema mišljenju neznanih analitičkih junaka Džindexa, izvorni Dayton, koji je donio mir, put je ka kaosu i anarhiji, državni sustav koji čine Srbi i Hrvati doći će prema njima u sukob s entitetskim sustavom kojeg čine isti ti Srbi i ponegdje Hrvati, gdje ih politika džihada nije anulirala. Srbi će tako udariti na sami sebe a i Hrvati na sebe. Sve po želji analitićara. I središnjice SDA. Koja jebena analiza.

Izmjene izbornog zakona

Kraj 2021. obilježile su i rasprave o izmjenama izbornog zakona BiH koje zapravo traju već godinama, no s obzirom na to da se iduće godine planira provedba općih izbora to je pitanje dobilo na značaju pa su uslijedili pojačani napori ne bi li se došlo do nekog rješenja.

BiH do danas nije provela pet presuda Europskog suda za ljudska prava, koji je utvrdio diskriminaciju građana BiH u izbornom procesu bilo temeljem etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta. Pripadnici nacionalnih manjina čekaju da se njihova prava ispoštuju još od davne 2009. kada je donesena prva takva presuda poznata kao slučaj “Sejdić-Finci”.

Jeste primjetili da kad su u pitanju presude sudova Index ne spominje kako je sud presudio , jednako kad su u pravu obespravljeni manjinci, jednako tako da su obespravljeni i konstitutivni Hrvati, odnosno sud je jasno rekao da bošnjački unitarizam preglasava ne samo Židove i Palestince i Arape , ostale od rata, koji imaju pravo da sami sebi biraju zastupnike u Klub Ostalih, nego da SDA majorizira i Hrvate.

I u nastavku teksta Index tako ne spominje presudu Ustavnog suda o tome što je Dom naroda i na kojim razinama Hrvati trebaju imati legitimne predstavnike koje bira hrvatski narod:

Najveću je političku gužvu ipak izazvalo inzistiranje HDZ BiH da se izborni zakon i ustav izmijene tako da se Hrvatima zajamči da će njihovim većinskim glasovima ubuduće biti biran hrvatski član Predsjedništva BiH te zastupnici u domovima naroda državnog i parlamenta Federacije BiH, uz primjedbu da su do sada Bošnjaci u tri izborna ciklusa svojim glasovima izabrali Željka Komšića kao hrvatskog člana BiH.

Prijedlog je HDZ-a da se taj problem riješi uspostavom dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH – jednu bi većinom činili Bošnjaci, a drugu Hrvati. Za SDA, ali i za oporbene stranke koje okupljaju bošnjačko biračko tijelo, taj je zahtjev sporan jer ga doživljavaju kao faktičku uspostavu “trećeg entiteta”, odnosno kao korak ka potpunoj etničkoj podjeli zemlje.

Naravno optužbe za “uspostavu trećeg entiteta i podjelu zemlje” jednake su optužbama da će Dodik vraćanjem Daytonskih nadženosti Srpskoj izazvati rat. Cilj optužbi je podignuti ljestvicu nedijaloga do te razine da se zaustavi svaki mogući dogovor a potom raspisati izbore po neustavnom zakonu, te se nakon izbora na koje će izići samo Bošnjaci , ako međuvremeno svi ne odselem, klanjati Bogu, da uvjeri 2 milijuna Srba i Hrvata, što u zemlji što van zemlje, da poštuju nelegalnu vlast SDA i njihovih političkih trabanata. Jasno je da bi ta vlast bila Potemkinova fasada i da ne bi imala stvarnu moć na 75% BIH. Naprosto bi ju većina naroda i građana smatrala režimskom i nelegalnom. Upravo taj scenarij želi SDA a to nije ništa drugo nego kraj BIH i pretvaranje Protektorata u prostor kantona i Srpske. Praktički bi nakon takvih neustavnih izbora legalitet na teritoriju BIH imali samo kantoni i Vlada Srpske dok FBIH i BIH kao institucije više ne bi niti postojale.

Je li to možda rješenje problema? Bi li u tom slučaju EU ponudila Srpskoj i kantonima da svaki za sebe krenu u pojedinačne pregovore s EU ili bi ih naprosto anektirala a lokalnim vladama dopustila da uređuju politike ? Ono što je najvažnije u ovoj priči jeste to da prostora niti energije za bilo kakve nove sukobe nema u BIH. Niti jedan od tri naroda nije zainteresiran za rat a političar koji bi pozvao svoj narod u bilo kakve sukobe bio bi kažnjen od vlastitog naroda.

“Sljedeća godina mogla bi biti prekretnica za BiH”

SAD je imenovao svog posebnog izaslanika Matthewa Palmera kao posrednika u pregovorima između lidera političkih stranaka, pridružila mu se i ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU (EEAS) Angelina Eichhorst, no oni do kraja godine nisu uspjeli ishoditi rješenje.

Index ne spominje s kojom razinom nepripremljenosti i neznanja su došli u BIH.

Pozicije SDA i HDZ BiH ostale su udaljene kao i ranije, a oporbene stranke bez kojih se ne može promijeniti ustav odbijaju biti dijelom bilo kakvog rješenja koje bi dovelo do novih diskriminacija.

Pod “oporbene stranke” čitaj ađutanti SDA, bošnjakocentrične stranke kojima SDA piše priopćenja. Njihova uloga u ovoj cijeloj priči bila je da priskrbe SDA-u imidž partije koja se eto trudila ali nije uspjela postići dogovor. Mržnja prema Hrvatima je tolika da su sve te partije radije spremne potpisati raspad BIH nego odreći se poklona koji im je dao Petritsch: mogućnosti da barem u FBIH budu begovi nad Hrvatima kmetovima. I da im glas vrijedi tako jako da mogu drugima birati predstavnike. Suprotno temeljnom načelu hrvatskobošnjačke Federacije – ravnopravnosti Hrvata s Bošnjacima, zbog kojeg su uostalom, Hrvati pristali na FBIH.

Problem izmjene izbornog zakona tako ostaje zadaća i za 2022., no s vrlo kratkim rokovima jer bi izbori, planirani za listopad, morali biti raspisani do 5. svibnja. Prije toga se u parlamentu BiH moraju izglasati potrebne zakonske i ustavne promjene, što se sada čini krajnje neizvjesnim.

Ne postigne li se dogovor o izmjenama izbornog zakona HDZ BiH je najavio da neće sudjelovati na izborima unatoč inzistiranju međunarodne zajednice. Dodik je naznačio da bi se i srpske stranke u takvom scenariju mogle pridružiti bojkotu.

Iduća bi godina tako za BiH mogla biti prekretnicom jer postoje samo dvije opcije: da se nagomilani problemi napokon počnu rješavati ili da kriza eskalira, a zemlja nepovratno potone u glib potpunih etničkih podjela.

Eto Index je uspio zadnji pasus teksta napisati bez neke naročite propagande. No u suštini napisan je još jedan ratnohuškački uradak u kojem su naravno krivi Srbi i Hrvati, Rusi i Kinezi, samo je nevin Bakir, te njegovi muhmini iz Jordana i Irana koji brane BIH od agresora uz pomoć partnera  Krste Kovača iz Njemačke

Strahovito je u što se pretvorio Index  i što moderni globalistički kolonijalistički kapital radi po Hrvatskoj. To više nije tiha okupacija medija u RH. To je čisto divljanje.

Primjetimo da se Index nije dotakao Milanovića. Nakon njegovih ujeda po Sarajevu SDA je očito dala instrukcije da se RH predsjednika što više zaobilazi. Otvara naime jako neugodne teme a i službe ga lijepo informiraju s kime se u ratu družio Šefik.

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Pročitani su islamski radikali, domaći izdajnici, i ostale sotone.. NIŠTA VIŠE ISTO BITI NEĆE!!!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

Tačno…biće RBIH

Ferenc
Ferenc
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Hb i rs i trokutistan.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Misliš ona iz rata “RBiH” – fildžanija… Mi smo suglasni jer onda će se reaktivirati i HRHB čiji niti pedalj teritorija nije izgubljen zahvaljujući ustroju FBiH kroz županije – sve čisto, pošteno i legalno. To su krajevi koji nisu nastali čistkom već su oduvijek bili većinska hrvatska područja.

drZlikovac
drZlikovac
1 godina prije

Sve je to točno…i usprkos svemu tome zapad želi stvoriti od BiH građansku državu .
To što muslimanima to odgovara druga je priča…

Rope
Rope
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Admin derpe

Ferenc
Ferenc
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Slučajno se poklopilo?

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Ferenc
1 godina prije

Slučajno ili ne Srpska će pasti…a Beograd će nijemo gledati bojeći se i za samu Srbiju…

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Admin derpe

Ferenc
Ferenc
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
1 godina prije

Isfolirajte ga.

Ferenc
Ferenc
1 godina prije

Ma kakva prekretnica. Vraćamo se na izvorni dayton. Vraćamo što su mošnje sa ohrr pokralhi.

Ferenc
Ferenc
Šta ti kažeš na ovo?  Ferenc
1 godina prije

I hb treba vratiti.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Ferenc
1 godina prije

Može…u ime bratske ljubavi koju nam sad iskazujete vratite nam za početak Posavinu 😀

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Ferenc
1 godina prije

Srpskoj je već presuđeno…posljedni trzaji

Zoran
Zoran
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
11 mjeseci prije

More bidne a more i ne bidne prika.

Ferenc
Ferenc
1 godina prije

Predug tekst.. Hvala, ne mogu sve pročitati.

drZlikovac
drZlikovac
1 godina prije

Cetnitet ukinuti ..za početak!
Hrvatska i BiH su jedan nerazdvojni prostor…eno vam Šumadija pa tamo cetnikujte…