Published On: Sri, lis 31st, 2018

Tegeltija novi premijer Republike Srpske?

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će održana 22. studenog, a dva dana ranije Milorad Dodik, još aktualni predsjednik Republike Srpske, tu dužnost će predati novoizabranoj predsjednici Željki Cvijanović, objavile su Nezavisne novine.

Cvijanović će zakletvu pred Narodnom skupštinom položiti 22. studenog, a do kraja tog mjeseca, eventualno u prvom tjednu prosinca, trebala bi imenovati i mandatara za sastav nove Vlade RS, navode novine dodajući kako će, prema neslužbenim informacijama, to najvjerojatnije biti Zoran Tegeltija, aktualni ministar financija RS.

Okosnica SNSD-DNS-SP

Nezavisne novine navode kako im je iz nekoliko izvora potvrđeno da će upravo Tegeltija biti imenovan za mandatara, te da što se tiče buduće koalicije ne bi trebalo biti većih iznenađenja, odnosno da će njezinu okosnicu i dalje činiti SNSD-DNS-SP. Cvijanović je rekla kako će nova Vlada RS biti formirana do kraja ove godine te da će koalicija SNSD-DNS-SP, a od sada i Ujedinjena Srpska (US), nastaviti funkcionirati.

”Tegeltija već radi na proračunu za iduću godinu, kojeg trebaju usvojiti nova vlada i novi saziv Narodne skupštine RS, i gotovo je sigurno da će on biti imenovan za mandatara i da će sastaviti tim buduće vlade”, ispričao je izvor Nezavisnih, dodajući da bi Dalibor Tomaš, aktualni zamjenik ministra financija, mogao naslijediti Tegeltiju, odnosno biti budući ministar financija.

Strankama isti plijen

”Naš plan je da Vlada utvrdi nacrt proračuna koji će poslužiti za konsultacije sa socijalnim partnerima i, ako budu imali nekih ideja i prijedloga, da možemo da ih uvrstimo u dokument”, rekla je Cvijanović, dodajući da će strateški dokumenti biti upućeni u skupštinsku proceduru, te da će nova vlada na kraju godine moći usvojiti prijedlog proračuna.

O eventualnoj raspodjeli ministarstava nitko nije želio govoriti, osim toga da stranke manje-više mogu očekivati iste resore koje imaju sada, s tim da će nekome sigurno biti ”otkinuta” najmanje jedna fotelja, koja će otići US. Još ranije u DNS-u su nekoliko puta rekli da SNSD može US dati funkcije, ali iz svoje kvote dogovorene koalicijskim sporazumom između SNSD-DNS-SP.

”Mi se nećemo baviti ucjenama i nećemo nikome ništa otkidati. Ujedinjena Srpska će dobiti ono što joj pripada na osnovu rezultata koji je osvojila i na osnovu snage koju imamo”, rekao je za Nezavisne Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Osipanje SDS-a

Koalicija SNSD-DNS-SP i Ujedinjena Srpska trenutno imaju 50 zastupnika, a nije isključeno da ih podrži još nekoliko s obzirom na to da se očekuje osipanje, prije svega, najveće opozicijske stranke – SDS-a. Ova stranke, koja je u Narodnu skupštinu RS ušla sa 16 zastupnika, već je ostala bez jednog, Kostadina Vasića, koji je isključen iz SDS-a. Nagađa se da su još najmanje četiri zastupnika na izlaznim vratima, tri iz Doboja i jedan s područja Istočnog Sarajeva.

– Tegeltija novi premijer Republike Srpske

Odlazak ovih zastupnika iz SDS-a i njihovo približavanje vladajućoj koaliciji zavisit će i od suradnje SNSD-a i SDS-a na razini BiH, a kako je rekla Cvijanović, uvijek je bila zagovornik tih odnosa i jedinstvenog nastupa predstavnika RS na razini BiH.

”Potrebno je pokazati da smo jedan tim, bez obzira na političke stranke, i opći interes mora nas u svemu tome vezati. Važno je kako se nastupa na razini BiH i prema drugima, ne samo štiteći svoje interese. Nitko u Srpskoj nije netko tko razmišlja na koji način treba nanijeti štetu nekome drugom, bilo da je riječ o konstitutivnom narodu ili strankama”, kaže Cvijanović.

Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet. Magistrirao je s 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008.

Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu.

Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine. Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Općinskog odbora Mrkonjić Grad. Prije nego je počeo obnašati političke dužnosti, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS.

Tegeltija je 2000. godine izabran za vijećnika u Skupštini općine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i zastupnik u Narodnoj skupštini RS. Nakon dvije godine je opet bio kandidat za isto mjesto, ali je 3.054 glasova bilo malo za novi mandat.

Za načelnika Mrkonjić Grada je prvi put izabran 2004. godine, a četiri godine kasnije je opet osvojio novi mandat. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar financija. Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović. Na Općim izborima 2014. godine je bio kandidat za zastupnika u Narodnoj skupštini RS. Osvojio je mandat ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra financija RS-a./HMS/