Published On: Sri, lis 31st, 2018

VELIKO ISTRAŽIVANJE Evo koja je najtolerantnija država srednje i istočne Europe

Stanovnici istočne i srednje Europe manje su od onih na Zapadu tolerantni prema vjerskim manjinama i manje skloni istospolnom braku i pobačaju, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Neovisni američki institut Pew Research Center poznat po svojim istraživanjima o vjerskoj demografiji proveo je između 2015. i 2017. niz anketa u 34 zemlje među 56.000 odraslih osoba starijih od 18 godina, prenosi HINA

Više od pola zapadnih Europljana bi prihvatilo muslimana kao člana obitelji

Po tom istraživanju, u gotovo čitavoj zapadnoj Europi više od polovine građana reklo je da bi prihvatili muslimana kao člana obitelji (53 posto u Velikoj Britaniji, 66 posto u Francuskoj i 88 posto u Nizozemskoj).

Naprotiv, u istočnoj i u srednjoj Europi “manje od polovine odraslih” ispitanika odgovorilo je da bi ih bili spremni prihvatiti (12 posto u Češkoj, 29 posto u Rumunjskoj i 43 posto u Srbiji).

“Slična razlika pojavljuje se između srednje/Istočne Europe i zapadne Europe kada je riječ o prihvaćanju židova kao člana obitelji”, dodaje centar koji napominje da su katolička, protestantska i pravoslavna vjera većinske u većini od 34 istraživane zemlje.

Hrvatska najtolerantnija u ovom dijelu Europe

Prema objavljenim podacima Hrvatska je najtolerantnija država srednje i istočne Europe. Čak 57 posto ispitanih u Hrvatskoj odgovorilo je da bi prihvatili muslimana kao člana obitelji. U Bosni je taj postotak 42 posto, u Srbiji 43, Mađarskoj svega 21 posto, a u Italiji 43 posto.

Većina istočnih Europljana protiv istospolnog braka

U gotovo svim zemljama srednje i istočne Europe većina je protiv legalizacije istospolnog braka (96 posto u Armeniji, 79 posto u Bugarskoj i 47 posto u Slovačkoj), za razliku od zapadne Europe (88 posto ih je za takav brak u Švedskoj, 73 posto u Francuskoj i 59 posto u Portugalu).

Usto, u zapadnoj Europi, pa i u katoličkim zemljama poput Irske, Italije i Portugala, “šezdeset posto odraslih kaže da bi pobačaj trebao biti legalan u svim, ili gotovo svim slučajevima”.

Na istoku se stajališta prema pobačaju više razlikuju: velik broj mu je sklon u Češkoj, Estoniji i Bugarskoj, a neskloni su mu u Poljskoj, Rusiji i Ukrajini.

Istraživanje Pew Research Centera provedeno je na reprezentativnom uzorku od 1.400 ljudi u svakoj zemlji, telefonom ili u izravnom kontaktu, s marginom pogreške od 2,7 do 3,4-postotna boda, ovisno o zemlji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare