Petak, 19 srpnja, 2024

SVJETSKI DROT SE RAZOTKRIO: Ukrajina je zlatni rudnik

Must Read

Washington “ne može priuštiti” da dozvoli Rusiji pobjedu u sukobu u Ukrajini jer bi to značilo gubitak direktnog pristupa ogromnim mineralnim resursima, izjavio je američki senator Lindsey Graham.

U intervjuu za emisiju ‘Face the Nation’ na CBS-u u nedjelju, Graham je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je “megaloman” koji pokušava “ponovno stvoriti Rusko carstvo silom oružja,” počevši s Ukrajinom. Nadalje je tvrdio da, ako Moskva pobijedi u trenutnom sukobu, preuzet će bogatstvo Ukrajine i podijeliti ga s Kinom. Graham je opisao tu mogućnost kao “smiješnu,” sugerirajući da bi bilo bolje da ovaj “rudnik zlata” bude dostupan SAD-u.

“Oni sjede na 10 do 12 triliona dolara kritičnih minerala u Ukrajini. Mogli bi biti najbogatija zemlja u cijeloj Europi. Ako sada pomognemo Ukrajini, mogu postati najbolji poslovni partner o kojem smo ikada sanjali, tih 10 do 12 triliona dolara kritičnih mineralnih resursa moglo bi koristiti Ukrajina i Zapad, a ne dati Putinu i Kini,” izjavio je Graham.

“Ovo je veoma važno kako će Ukrajina završiti. Pomozimo im da pobjede u ratu koji ne možemo priuštiti da izgubimo. Oni sjede na rudniku zlata. Dati Putinu 10 ili 12 triliona dolara za kritične minerale koje će podijeliti s Kinom je smiješno.”

Graham, dugogodišnji kritičar Rusije i jedan od najodanijih pristalica Ukrajine u američkom Senatu, također je pozvao Zapad da ubrza zapljenu 300 milijardi dolara zamrznutih ruskih državnih sredstava. Ponovio je svoje zahtjeve da se Rusija proglasi “državnim sponzorom terorizma” prema američkom zakonu, prijedlog koji je ranije ove godine doveo do toga da senator bude stavljen na listu ekstremista i terorista Moskve.

Dan prije Grahamovih izjava, mađarski premijer Viktor Orban tvrdio je da Zapad želi da Kijev pobijedi u sukobu s Rusijom kako bi mogao kontrolirati bogatstvo Ukrajine. U intervjuu za Hir TV, Orban je optužio SAD i njene saveznike da Ukrajinu vide kao potencijalno veliki izvor prihoda koji će moći kontrolirati, pod uvjetom da Rusija bude poražena. Također je rekao da sukob predstavlja veliki poticaj za zapadne “dobavljače oružja, kreditore i špekulante,” tvrdeći da je to razlog zašto traje tako dugo.

Moskva je više puta izjavila tokom sukoba da su njeni ciljevi zaštita uglavnom ruski govorećeg stanovništva Donbasa od progona od strane Kijeva i osiguranje vlastite sigurnosti Rusije s obzirom na širenje NATO-a prema njenim granicama. Moskva nikada nije govorila o namjeri da preuzme resurse Ukrajine, ali je više puta naglasila da bivše ukrajinske regije koje su odlučile pridružiti se Rusiji, uključujući Krim, moraju ostati pod njenom kontrolom.

- Advertisement -

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -