Suzuki i pećinski Tito

Draga rodice Origami, opet je proljeće! Kao što znaš ja u ovo doba godine imam problema s alergijom na pelud. Mislio sam da sam alergičan samo na japansko cvijeće, ali i ovdje kišem, šmrcam i suzim. Susjed Stipe kaže da puštam na sve strane.

I naši domaćini u svibnju imaju napade alergije. Uglavnom su alergični jedni na druge. Dok jedni spominju i zbrajaju zločine iz rata, ali ne onog zadnjeg nego predzadnjeg i za njih optužuju Josipa Broza zvanog Tito, drugi ga brane i kažu da je prije sve bilo bolje! Fra Petar im se ruga i kaže «da je za njih sve što je bilo davno bilo bolje, a najbolje je ono što nikad nije ni bilo, a u Titinom vrimenu, kaže on, nije bilo ničega za čim bi tribalo žaliti»!
Čitajući novine saznao sam da je Tito bio pećinski čovjek i radnik. Živio je u nekoj pećini u Drvaru. Imao je i pećinu-vikendicu na otoku Visu. Njegov najbolji drug zvao se Mika Špiljak, on je također živio u pećini, koja se na hrvatskom zove špilja! Pomislio sam da je možda Tito u Drvar došao kao izbjeglica iz Središnje Bosne, ali Susjed Stipe kaže da je on bio faraon, što znači da je vjerojatno doselio iz Visokog?

Ne znam što je Tito radio u Drugom svjetskom ratu, ali sam saznao da su rat između Japana i Amerike započeli Ljubušaci. Jedan njihov je na američkom ratnom brodu kod Pearl Harbora pekao rakiju u kotlovnici dok nije nešto puklo, a onda su optužili nas! Ne znam u kojoj vojsci su ratovali Gruđani, ali sam neki dan vidio kako njihovi SDP-ovci u Kiviju slave izbor novog talijanskog predsjednika. Vikali su i pjevali: «Ja ću se vratiti!» Ne znam gdje će se vratiti, ali sam pomislio da su oni ratovali za Talijane? Susjed Stipe mi je rekao da su to «rusofili i komunjare i da je ona talijanska krepalina komunjara»? E to mi više nije jasno?

Draga rodice, moram nešto više saznati o tim Ljubušacima! Pročitao sam da su njihovi pčelari pripremili javnu prezentaciju meda, rakije i ljekovitog bilja u Međugorju i nitko im ništa? Izgleda da je to u Hercegovini dopušteno, dok je samo par tjedana ranije u Srbiji policija upala u pčelinjak i uhitila neke pčelare? Ja sam mislio da je to radi onih «ljekovitih trava», ali mi susjed Stipe kaže da nije, nego su tražili nekog generala koji još ne zna da je rat završio! Taj stvarno nije informiran, ili se negdje dočepao ljubuške ljekovite trave?

Cinik / Poskok.info

more recommended stories