Published On: Pet, pro 14th, 2018

Republika Srpska prva će priznati Državu Sarajevo?

Nakon što je Kanton Sarajevo odlučio postati Država, izići iz Federacije Bosne i Hercegovine, ali i iz konfederacije sa Republikom Srpskom, jasno kršeći Daytonski Ustav, i stavljajući svoj suverenitet iznad državnog, ostaje upitno tko će prvi priznati novu balkansku državu, koja bi prema standardu i ukupnom broju stanovnika trebala imati jedan od najvećih BDP-a po stanovniku, barem prvu godinu, jer više neće živjeti na grbači ostatka nekadašnje BIH.

Teško je vjerovati da će to učiniti ostali kantoni u FBIH jer su ljuti na Sarajevo, kako se tek tako otcijepilo, s našim parama koje uspješno godinama skuplja punih 20 godina. Teško da će novu državu smjeti priznati i RH i Srbija jer će biti optuženi za miješanje i poticanje na raspad BIH. SAD i EU vjerojatno će već danas osuditi izlazak Kantona Sarajevo iz državne zajednice BIH.

Tko na kraju ostaje? Od svih zemalja u regionu jedini koji su zainteresirani RS i Kosovo. Pri tome će Kosovo tražiti povratno priznavanje, dok će RS to učiniti iz čistog ćeifa. Jer vole otcjepljenja i nezavisnosti.

Ono što se može očekivati jeste pokretanje tužbe 9 preostalih kantona u FBIH protiv SAREXITA, budući da kantoni smatraju kako izlaz Sarajeva iz FBIH ne može proći bez odštete.

Kako saznajemo Vlada Republike Sarajevo ne želi pregovarati o financijskoj odšteti u smislu povrata poreza od PDV-a koji se 18 godina slijevao u budžet Sarajeva iz džepova svih građana Federacije. Taj novac je kažu njihov, a navodno se čak smatraju i oštećenima.

Zanimljiva koincidencija no na današnji dan,  isti dan kad se kralj Tvrtko proglasio kraljem, Kanton Sarajevo proglasio se državom.

SRUŠEN JE DAYTON, OHR JE NA NOGAMA: Kanton Sarajevo proglasio se novom državom!

Poskok.info

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare