VLADA ZASJEDA UJUTRO U DESET , ON SJEDI OD 2002-e: Sutra smjena Stipe Prlića

Sjednica Vlade Federacije u punom sastavu trebala bi biti održana u četvrtak u deset sati, potvrdio je zamjenik premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF). Dogovoreno je to jučer na kolegiju koji čine premijer Fadil Novalić (SDA), zamjenica premijera i ministrica financija Jelka Milićević (HDZ BiH) i zamjenik premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF), prenosi HMS.

Prema Remetićevim riječima, dogovoreno je više od 70 točaka dnevnog reda.
“Ne očekujem da će biti ikakvih promjena do četvrtka i nadam se da će svi ministri biti na sjednici, jer je sve usuglašeno”, kazao je za Dnevni list Remetić. On je naveo da sporna uredba o načinu imenovanja u javnim poduzećima zbog koje je došlo do sukoba na relaciji DF – HDZ nema na dnevnom redu. Potvrdio je da se, pak, na dnevnom redu nalazi Eronet.

Tako bi u četvrtak trebao biti smijenjen Stipe Prlić kome je mandat istekao u siječnju, ali mu je Vlada FBiH za pola godine produžila mandat kao v. d. predsjedniku Uprave. Njega će na čelu Eroneta zamijeniti Vilim Primorac koji je i ranije obavljao tu dužnost, ali je smijenjen od bivše tzv. platformaške Vlade FBiH.

Protiv Prlića je, u međuvremenu, podignuta optužnica za zlouporabu položaja i višemilijunske štete načinjene Eronetu.

Prošli četvrtak nakon dulje stanke koja je prouzrokovana sukobom koalicijskih partnera (HDZ, SDA, DF) oko smjena i imenovanja u javnim poduzećima bila je zakazana sjednica Vlade FBiH. Međutim, ministri iz HDZ-a BiH nisu se pojavili na sjednici, jer je premijer Novalić s dnevnog reda skinuo smjene i imenovanja u Eronetu.

Novalić je to uradio jer, navodno, HDZ, odnosno njihov ministar Denis Lasić na dnevni red nije htio staviti imenovanje direktora BH Telecoma. Lasić je naknadno objasnio kako za BH Telecom nije bila završena sva procedura.

HDZ BiH inzistira na žurnim smjenama u javnim poduzećima, prije svega Eronetu, Aluminiju i Elektroprivredi HZ HB, no tome se protivi DF koji traži da aktualna rukovodstva okončaju svoje mandate, a da se nakon toga izvrši depolitizacija javnih poduzeća. SDA je stava da se smjene urade tamo gdje se loše posluje i gdje su istekli mandati.

Što se tiče uredbe o imenovanjima u javnim poduzećima, HDZ je inzistirao na izmjenama jer po sadašnjim pravilima resorni ministar predlaže smjene i imenovanja u poduzećima iz svog resora. HDZ je tražio da to radi Vlada, jer se Elektroprivreda i Aluminij nalaze u resoru DF-ovca Reufa Bajrovića. DF, međutim, ne pristaje na to, prenosi HMS