Published On: Pet, ožu. 31st, 2017

SUD BiH: Stanišiću 11 godina zatvora za pomaganje u genocidu u Srebrenici, Milošević oslobođen

Sud BiH proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje genocida počinjenog u srpnju 1995. godine u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice.

Stanišić, bivši zapovjednik Šestog bataljuna Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim za učešće u zločinu na brani u Petkovcima, kada je strijeljano preko 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Stanišiću je izrečena kazna po kaznenom zakonu bivše Jugoslavije.

U kratkom obrazloženju presude, Sudsko vijeće je kazalo da kaznu smatra adekvatnom te da ona “predstavlja odraz društvene osude djela”.

Vijeće je kazalo i da je uvjereno da je Stanišić imao “potpuni uvid u sva zbivanj i da je pomagao istrebljenje Bošnjaka iz Srebrenice”.

Istom presudom, Marko Milošević oslobođen je krivice za genocid, a Vijeće je kazalo da iako je utvrđeno da se on u srpnju 1995. godine nalazio u Petkovcima i bio zamjenik zapovjednika Šestog bataljuna Zvorničke brigade VRS-a, da “nije izveden niti jedan dokaz da je Stanišić prebacio neke ovlasti na njega kao zamjenika”.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja Detektor.ba./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer