Published On: Pet, ožu. 24th, 2017

SUD BiH: Potvrđena optužnica protiv svih optuženih u predmetu “Bobar banka”

0

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv svih osoba koje su optužene u predmetu “Bobar banka”, potvrđeno je za Klix.ba u Tužiteljstvu BiH.

Optužnica obuhvaća 16 osoba koje se terete za financijski kriminal i zloporabe, koje su građanima, poduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od oko 122,5 milijuna KM. Optužnica je potvrđena protiv Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Slavice Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežane Vujinić, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Jefe Bošković.

Optužene se tereti da su, kao skupina povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke a. d. Bijeljina te omogućavali davanje višemilijunskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Na taj način su doveli do financijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale tvrtke, organi uprave, kao i građani koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilijunske iznose po pojedinim povjeriteljima.

S obzirom na to da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, općina i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke izravno ili posredno su oštećeni mnogi građani u oba bh. entiteta, kao i u Brčko distriktu BiH.

Kako je najavljeno, Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem blizu 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2.500 dokaznih materijala. Istraga i optužnica u predmetu Bobar banka je jedna od najkompleksnijih istraga financijskog kriminala koje su rađene u Bosni i Hercegovini i prvi predmet u kojem visina štete prelazi 100 milijuna KM./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer