Published On: Pet, ožu. 24th, 2017

SDA MOSTAR: Žalosno je što Prlić i ostali uz podršku Zagreba tvrde da je sukobe počela Armija BiH

“O kakvoj se politici radilo, možda najbolje svjedoče brojni logori, koji su za Bošnjake Hercegovine i sve druge nehrvate, osnivani u Mostaru, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Dretelju, te drugim mjestima. Svi oni koji su na svojoj koži itekako osjetili kako je teklo stvaranje paradržave Herceg-Bosne i kakva je u tome bila uloga vlasti u Zagrebu, na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom, dobro se sjećaju i znaju kako su tekli događaji, tko se za što zalagao, kakvu je politiku provodio i kakve je zločine počinio “, piše u priopćenju.

Dodaju da zato čude pokušaji relativizacije istine i nastavak inzistiranja na odavno prevaziđenim rješenjima. SDA Mostara osuđuje sva nastojanja da se putem različitih manifestacija, kao što je nedavni skup u Neumu ili pak podizanja neosnovanih optužnica protiv pripadnika Armije RBiH u Hrvatskoj, nekako pokuša umanjiti ili potpuno relativizirati dokazana odgovornost u lancu odlučivanja, koji je iz Zagreba išla prema Mostaru i Hercegovini, a tiče se Udruženog zločinačkog pothvata.

“Sve osim potvrđivanja prvostupanjske presude, pa i onog dijela koji govori o udruženom zločinačkom pothvatu, bilo bi otvoreno ruganje žrtvama jedne propale politike, koja nažalost u jednom dijelu političke scene u BiH i Hrvatskoj još uvijek ima svoje zagovornike, koji se ne libe ponuditi je kao navodno ‘pravedno rješenje za Hrvate u BiH’. Bošnjaci Mostara su spremni graditi jedinstveni Mostar, po mjeri svih njegovih stanovnika, ali ni sada, kao ni prije skoro 25 godina, ne žele pristati na bilo kakvo svojatanje grad ili njegovo pretvaranje u bilo čiji etnički ekskluzivni prostor “, navode iz SDA.

Zkaljučuju da je presuda Haškog suda zato od historijske važnosti za uspostavljanje iskrenih i pravednih odnosa u Mostaru iu BiH i na njenim osnovama treba graditi novo povjerenje, a ne podgrijavati i otvoreno zagovarati stare, ratne ideje koje nikome nisu donijele ništa dobro.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer