Published On: Sub, lip 8th, 2013

Stranci će tužiti BiH zbog ”pretrpljenog straha i patnje”

Veliki broj uglednih bankara i eksperata koji su u bili zatočeni u zgradi institucija BiH u Sarajevu zaprijetili su da će angažirati međunarodne odvjetnike i tužiti BiH.

Oni bi od BiH i organizatora prosvjeda mogli tražiti financijsku odštetu zbog pretrpljenog straha i patnje, ali i nadoknadu novca za propale avionske karte, neplanirano plaćanje hotelskih računa zbog dužeg ostanka i gubitak svojih dnevnica.

U tome su najviše odlučnosti pokazali austrijski i njemački eksperti, jer su iz zatočeništva obavijestili svoje vlade da su oteti i da traže hitno oslobađanje, piše sarajevski “Dnevni avaz“.

List navodi da ne bi bilo iznenađenje da vlasti ovih zemalja, ali moguće i nekih drugih, zahtijevaju kriminalističku istragu i optužnice zbog krivičnog djela otmice, zabrane slobode kretanja i ugrožavanja zdravstvenog stanja njihovih građana.

Zakoni za ovu vrstu krivičnog djela prema strancima u BiH predviđa zatvorske kazne i duže od pet godina.

“Zatočenici” se gostili škampima i jastozima

Kako im je bilo ”teško”, Dnevni list piše o gošćenju ”zatočenih” bankara u zgradi Parlamenta.

Kao dobar domaćin Kemal Kozarić, guverner Centralne banke, na prvom katu u zgradi zajedničkih institucija negdje u terminu za ručak organizirao je objed kojeg se ne bi postidjele zemlje u kojima stanovnici i ne znaju da bi se u bilo kojoj varijanti mogao dogoditi ovakav slučaj s matičnim brojevima.

Puni elana i, hvala na pitanju, apetita gosti koji su u skupštinskim dvoranama ostavili diplomatske manire zasukali su rukave i prionuli na posao. Zadatak je bio relaksirajući, što opuštenije uživati u čarima jastoga, škampi, bogatog asortimana morskih plodova što, kažu, pogotovo dobro klizi poslije omamljujuće dobrog hercegovačkog vina.

Neki su skloni povjerovati da je ulogom sjajnog domaćina guverner Kozarić “zaradio veliki sevap” jer da se nisu ovako “kvalitetno” pogostili te da su kao neki namještenici ostali samo na uštipcima, tko zna kako bi gosti iz Europe i svijeta dočekali jutro i kraj talačke krize “istuganih” trbuha. Drugi opet, vele, da je Kozarićevo predjelo, poslije burnog dana i dramatične večeri, mnogim svjetskim uglednicima izašlo na nos.

Mnogi sumnjaju da će gospoda koja se tijekom noći presamićivala po skupštinskim “minderima” sljedeći put u Sarajevo i da ih počaste besplatnim kavijarom i tartufima.

Doduše, zasad je nepoznato je li se trpezi, kad je vidio da je vrag odnio šalu, “na hinjaka” prišunjao i koji parlamentarac koji je možda prvi put u svojoj zastupničkoj karijeri zabilježio i “prekovremene sate”.

bljesak.info l poskok.info