Published On: Wed, Sep 9th, 2015

Steve Jobs bio je sin sirijskog imigranta

Nevjerojatan je broj onih koji u svakom mogućem kutku interneta ostavljaju ksenofobne komentare usmjerene protiv izbjeglica iz Sirije. Mnogi od njih nesretnike koji su pobjegli iz područja zahvaćenih ratom ni ne smatraju ljudima, tvrde da se nikad neće uklopiti te da nikad neće pridonositi društvu u koje su došli.
Njemačka je primila 800.000 izbjeglica, no ogroman je broj onih koji na ulicama izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog njihovog dolaska. U Grčkoj su ksenofobi otišli korak dalje, pa naoružani patroliraju obalama i pucaju u one koji su uspjeli živi stići do obala te zemlje.
Velik je broj i političara koji ne žele ni pomisliti da dopuste ulazak u svoju zemlju većem broju izbjeglica. Jedan od njih je mađarski premijer Viktor Orban, čija je antimuslimanska retorika zgrozila sve one koji smatraju da Europa treba pomoći izbjeglicama. Posljednjih tjedana vidjeli smo da i u Hrvatskoj ima onih koji prikupljaju jeftine političke poene na strahu koji velik broj Hrvata gaji prema nečem novom i nepoznatom.
Svijet bi izgledao drugačije da nije bilo sina jednog sirijskog imigranta

Većina onih koji prosvjeduju, pljuju po društvenim mrežama, drže javne govore i pucaju u izbjeglice, u tom trenu u ruci ili džepu drži iPhone. Možda ne najnoviji model, ali neki od modela da. I ne pomišljaju na to da bi svijet izgledao mnogo drugačije da nije bilo sina jednog sirijskog imigranta.
Njegovo je ime Steve Jobs, a njegov otac Abdulfattah “John” Jandali u Sjedinjene Američke Države stigao je 1954. godine iz Homsa u Siriji.
 
Jobs je rođen godinu dana kasnije u San Franciscu od majke Amerikanke i oca Sirijca, koji je u to vrijeme bio student. Tjedan dana kasnije roditelji su ga dali na posvojenje, a usvojio ga je bračni par Jobs, koje je oduvijek smatrao svojim roditeljima.
Unatroč tome, činjenica je da bi svijet izgledao drugačije bez ovog sina sirijskog imigranta.