Published On: Wed, Sep 9th, 2015

Dolazak 10.000 izbjeglica u BiH sve izvjesniji

Već ove jeseni u Bosnu i Hercegovinu bi iz Srbije moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica, pišu to strani mediji. Istovremeno ministar sigurnosti BiH potvrdio je da postoji mogućnost da se izbjeglice upute prema našoj zemlji.
Sigurnosni i humanitarni plan prijema jučer je bio i pred Vijećem ministara BiH.
Za izbjeglice s Bliskog istoka postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži. Već od jeseni, prema pisanju njemačkog lista Spiegel, nova ruta trebala bi proći kroz Bosnu i Hercgovinu, Hrvatsku i Sloveniju.
Da je dolazak izbjeglica u BiH sve izvjesniji, potvrdili su u Ministarstvu sigurnosti BiH.
Na našoj granici još nema izbjeglica, no najveći pritisak prema procjeni sigurnosnih službi očekuje se na terenskim centrima Bijeljina i Trebinje.
U UNHCR-u, o eventualnom preusmjeravanju rute, nemaju inforamacije. Ipak, Azilantski centar u mjestu Delijaš, u općini Trnovo, raspolaže s maksimalno 300 ležaja za smještaj osoba koje traže azil. Ali, u odnosu na eventualne rute, mogu se osigurati dodatni kapaciteti.
Ne treba zaboraviti da je cilj izbjeglica zapadna Europa. U BiH, ako i do nje dođu, ne namjeravaju se zadržavati. Prema njihovim odgovorima to bi bila još jedna tranzitna stanica kojoj ne znaju ni ime, prenosi N1./HMS/