Published On: Wed, Sep 9th, 2015

Hrvatski P.E.N. centar: Osuđujemo dio hrvatske Katoličke crkve koji podržava povratak ustaških simbola!

Na temelju obuhvatne rasprave na redovnoj godišnjoj skupštini Hrvatskog P.E.N. centra, odlučio se javnim pismom obratiti hrvatskoj javnsoti na temu inicijative da se vrati ustaški pozdrav “Za dom spremni” u HV, te na temu izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka.
1. Protivimo se recentnom prijedlogu da ustaški pozdrav Za dom spremni postane službeni pozdrav Hrvatske vojske i osuđujemo isticanje ustaških simbola na javnim mjestima i priredbama. Upozoravamo na pojavu sve učestalijeg krivotvorenja povijesti i negiranja zločina počinjenih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, napose u logoru smrti Jasenovcu.
Osuđujemo ponašanje dijela hrvatske Katoličke crkve koji neskriveno daje potporu tim pojavama i njezinim protagonistima. Zabrinuti smo i zbog neznanja mladih naraštaja o tom razdoblju hrvatske povijesti i njihove ravnodušnosti, čemu su razlogom udžbenici i uopće nespremnost da se o njemu objektivno i istinito govori.
Izraze neoustaštva sagledavamo u širem sklopu pojave i jačanja neonacizma ne samo u dijelovima Njemačke, nego i drugdje u Europi, čija su posljedica rast ksenofobije, rasizma i novog antisemitizma.
Oni su ozbiljna prijetnja realizaciji načela europskog zajedništva, otvorenosti i demokratizaciji društva.
2. Sa zgražanjem promatramo nehuman i brutalan odnos nekih europskih vlada prema migrantima iz Sirije i drugih, ratom opustošenih zemalja Bliskog istoka, sjeverne i središnje Afrike. Izbjeglice su podvrgnute metodama koje dijelom podsjećaju na postupke nacističkih vlasti na početku masovnih progona, među njima na upisivanje brojeva na dijelove tijela i prisilno upućivanje u sabirne logore, na onemogućavanje slobode kretanja i odlučivanja.
Sve se to zbiva pozivanjem na tobožnju ugroženost europskog identiteta i opasnost od demografskih promjena, a uistinu iza toga stoje rasizam i ksenofobija.
Zabrinuti smo za sudbinu tisuća izmučenih ljudi koji u Europi vide jedinu šansu za bolji život, svoj i svoje djece. Uznemirani smo pojavom i najavom zidova između država, društvenih sredina i kultura,
koje Europu i svijet žele pretvoriti u skupove ograđenih geta.
Navedene postupke i pojave odrešito osuđujemo i pozdravljamo sve inicijative političara, udruga i pojedinaca koje žele olakšati migrantsku tragediju.
Europa mora njegovati otvorenost, pluralizam, multikulturalizam, koji su u temelju Europske unije, njezinih institucija i deklaracija.
Podržavamo ideju zajedništva u različitosti ili – unatoč razlikama, koja se razvijala od završetka Drugog svjetskog rata. Prihvaćanje izbjeglica velik je test za europsko društvo.
Prema uzoru na sve one koji su ih pozdravili, i Hrvatski P.E.N. Centar zalaže se za njihovu socijalnu i kulturnu integraciju, u uvjerenju da su posrijedi budući građani Europe.

Skupština PEN-a,