STENOGRAMI Nikšić Radivojeviću: Žao mi te, uzbuđen si, sve je uredu

Sarajevsko Oslobođenje objavilo je danas dio stenograma sjednice nezakonite Vlade F BiH od trenutka kad je u Vladu stigla obavijest Živka Budimira da je razriješio Desnicu Radivojevića.

NIKŠIĆ: Dakle, ovo je sad mimo dnevnog reda. Iz ureda predsjednika Federacije ja sam dobio obavijest da je predsjednik Federacije Živko Budimir donio odluku o prihvaćanju ostavke ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH i zamjenika predsjednika Vlade FBiH Desnice Radivojevića, koje vam u privitku dostavljamo.

To je odluka o prihvaćanju – prihvaća se ostavka ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH i zamjenika predsjednika Vlade FBiH Desnice Radivojevića.

Desnici Radivojeviću prestaje funkcija ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH i zamjenika predsjednika danom stupanja ove odluke na snagu.

Prava i obaveze uredit će Vlada Federacije BiH sukladno važećim propisima.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.

Dakle, konstatovao sam dopremijera i ministra. Ovo je ostavka koju su većina poslanika, članova Vlade, ostavili, deponovali u svojim političkim partijama, ali koja nije aktuelizirana i zbog toga, vjerovatno, ovdje nema nigdje kad je čovjek podnio ostavku i da su dobili od njega ostavku, nego su je dobili od političke partije.

Možemo ovo primiti na znanje, ali ja sugerišem predsjedniku Federacije da preispita i da pozove čovjeka da pita je li podnio ostavku. Ako ne, dakle, dalje će se to rješavati, vjerovatno sudskim putem jer ovo je onda klasična zloupotreba položaja. Ja bih volio da preispita. Da pozove čovjeka i pita ga je li on podnio ostavku ili nije podnio ostavku. To je bar jasno.

OSMANOVIĆ:
 Mislim da neće moći tako. S obzirom da su stvari potpuno jasne. Mi, kao predstavnici političkih stranaka i s obzirom da pripadamo ozbiljnim političkim strankama, prihvatili smo mandat te političke stranke, da provodimo njen program i zaključke i da u Parlamentu ne učestvujemo u onim procesima, pogotovo kada treba učestvovati u mijenjanju kadrova SDA u navedenim pozicijama koje je, također, imenovala ova vlada.

Ja osobno, kao i svaki ministar iz SDA, pod punom materijalnom i svakom drugom odgovornošću, prilikom preuzimanja i prihvatanja da budem ministar u Vladi Federacije, u Vladi Kantona i u Vijeću ministara sam prihvatio potpisati ostavku koja može uvijek da bude aktivirana kada se ne ispoštuju zaključci i stavovi organa stranke. Vi znate da smo od jutros imali jako veliki broj sastanaka i prilično dramatičnih sastanaka. Pokušavali smo da našeg ministra Desnicu Radivojevića i člana SDA na neki način, ipak, urazumimo i ubijedimo da ne ide u ovo što se odlučio. Nakon što je, pored svega toga odbio, mi smo pokrenuli kod predsjednika Federacije BiH ono što je on potpisao i onog momenta kada predsjednik Federacije potpiše i prihvati njegovu ostavku ona je usvojena i mi nemamo šta više tu. Znači, Desnica Radivojević je razriješen i on nema pravo glasa na današnjoj sjednici Vlade i ova vlada može dalje raditi jedino tako.

NIKŠIĆ: Dakle, to je Vaše tumačenje koje mi možemo i ne moramo prihvatiti, pošto piše još nešto ovdje u ovoj odluci. Dakle, prvo odluka nema nikakvog obrazloženja. Ne može ni imati obrazloženje jer bi u obrazloženju trebalo da stoji da je primio čovjek ostavku, da je razgovarao, da je ovo, da je ono. To jeste, dakle, politička igra oko koje smo se danas cijeli dan vrtjeli i raspravljali, ali ja i dalje tvrdim da je ovo klasična zloupotreba predsjednika Federacije. On je bar trebao da kontaktira i pita ministra – je li ostaješ pri ostavci. Kaže, lični akt, lični čin koji svako od nas može, vi i ja, bilo ko od nas može da uradi u svakom trenutku kao lični čin. To što je deponovano u stranci deponovano je i znam, imamo ugovore o obeštećenju, sve to stoji, ali to je sve stvar daljnjeg raščišćavanja i odnosa.

Mi idemo dalje sa sjednicom, pa vidjet ćemo, neko će osporavati bilo ove bilo neke druge odluke.

OSMANOVIĆ: Najmanje što možemo je da napravimo pauzu. Daj da vidimo. Daj da dobijemo tumačenje. Ja mislim da je ova stvar potpuno jasna. Onaj ko potpiše i da.

NIKŠIĆ:
 Evo, vrlo jasno. Evo čovjeka živog, pitamo ga je li podnio ostavku.

OSMANOVIĆ:
 Zato kažem da treba napraviti pauzu pa ćemo razgovarati, ali mislim da je stvar potpuno čista i jasna.

KAPLAN: Ja samo želim da kažem da, prema ovome kako ja razumijem stvari, dakle, odluka je potpisana i odluka je na snazi. Mi možemo raspravljati o mišljenjima i da li Adilova argumentacija i Adilovo mišljenje kako je on obrazložio da li je ispravno ili nije, da li je ispravno Vaše mišljenje ili nije, o tome možemo raspravljati, ali o odluci se ne bi trebalo moći raspravljati. O odluci može raspravljati jedino sud i da li – ko je sad na Vladi iz Ureda za zakonodavstvo, sekretar, premijer ko je nadležan da utvrdi da li spomenuta osoba može koristiti pravo glasa ili ne može. Zna li iko ko je za to nadležan?

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: Ne ulazeći u to kad je neko šta potpisao i šta uradio, može li nam Ured za zakonodavstvo pomoći u ovoj situaciji, znači, šta nam je činiti.

EDINA ZUKIĆ, Ured za zakonodavstvo: Mislim, premijeru Vi ste rekli, odnosno pročitali i upoznali Vladu da je predsjednik Federacije donio odluku. Da li će se sudskim postupkom ili na drugi način ona osporavati, to je nešto što je ubuduće. Trenutno je odluka donesena i mislim da je moramo poštivati. Odluku predsjednika Federacije.

NIKŠIĆ: Iako imamo živog čovjeka tu koji kaže da nije podnio ostavku.

MIKULIĆ: Po meni je odluka nezakonita ako je podnesena pred prethodnog zahtjeva stranke. Kovertirana odluka je očita zloupotreba… kovertirane odluke prije dvije godine, po meni, predstavlja zloupotrebu zakona, a donošenje rješenja i odluke bez prethodnog zahtjeva stranke je apsolutno razumno ništavnost odluke. E, sad samo postojanje odluke?

NIKŠIĆ:
 Sad smo opet u pat-poziciji. Imamo jedno tumačenje, drugo tumačenje. Ja ću zamoliti dopremijera da u stenogram kaže da li je podnio ostavku, da li je ostao pri ostavci, a onda ćemo se prema tome odlučiti dalje.

RADIVOJEVIĆ
: Naravno da nisam. Jako mi je žao što je takvu odluku donio uvaženi predsjednik koga sam ja izuzetno cijenio. Vi, gospodo ministri znate da kad je bilo najteže, ja sam svoju glavu i porodicu stavio za demokratizaciju i za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je druga odluka koju sam ja donio, teška i isto tako… radi o reformskim procesima i demokratskim procesima koji treba da idu u jednom određenom pravcu.

NIKŠIĆ: Žao mi te, uzbuđen si, sve je uredu.

RADIVOJEVIĆ: Iznenađen sam ovom ostavkom, znao sam u pauzi da je gosp. predsjednik pripremio papire, sve je bilo spremno i ovo je za mene jedan veliki test koji, moram slobodno reći, veliki test i ja sam bio svjestan te činjenice da će se koristiti sva sredstva. Nažalost, to nisu nikakva demokratska sredstva. To znači da ne date pravo razmišljanja čovjeku. Nikad u životu nisam pogriješio za ovih 14 godina koliko sam… Nikad. Jesam li sad pogriješio što sam glasao za dnevni red. Jesam li glasao za odluku. Glasao sam za dnevni red. Nema veze, hvala vam još jednom i ja vam to neću zamjeriti. Nema razloga. Ja želim samo da iskoračimo i da idemo dalje, pa kako god bude, neka bude.

KAPLAN: Mene zanima samo po kojem članu Ustava ili nekog drugog zakona, dakle, iz kojeg člana Ustava se crpi nečija nadležnost da tumači odluke predsjednika Federacije, da ih prihvata ili ne prihvata.

NIKŠIĆ:
 Iz kojeg člana Ustava je predsjednik Federacije donio ovu odluku. Evo, ja ću pročitati na šta se čovjek pozvao.
Temeljem amandmana 45. kojim se mijenja dosadašnji članak… a na osobni zahtjev federalnog ministra, donosi odluku.

Ustav kaže: Vlada se može smijeniti odlukom predsjednika Federacije uz saglasnost potpredsjednika Federacije ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova, a predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog premijera.

KAPLAN: Imamo praksu koja je već bila u Vladi Federacije prije tri godine kada je ministar Obhođaš podnio ostavku i kasnije se pravdao da on nije tako mislio, da to nije ostavka, ali ostavka je prihvaćena i gosp. Obhođaš je bio smijenjen.

NIKŠIĆ: Ali čovjek je podnio ostavku.

KAPLAN: Ali je rekao da nije mislio. Isti slučaj kao i ovaj.

PREMIJER: Poslije se predomislio kad je sve to prošlo.

KAPLAN: Možemo pitati gosp. Radivojevića da li je ovo potpisao ili nije.

RADIVOJEVIĆ: Ja ostavku nisam potpisao. Da ste od mene tražili, ja bih to potpisao danas, nije nikakav problem.