Vrijeme je: Zvizdića i Primorca smjenjuju nakon stanke

11: 05 Odmah na početku današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, dopredsjedavajuća ovog doma Mira Grgić ( SDP)  proglasila je  polusatnu stanku.

Kao razlog za stanku Grgić je navela izostanak predsjedavajućeg Doma Deniza Zvizdića na današnjoj sjednici.

“S obzirom  na to da nemamo informaciju zašto se predsjedavajući Zvizdić nije pojavio na sjednici proglašavam stanku od pola sata”, kazala je Grgić.

Inače, na sjednici koju je predsjedvajući ovog doma Denis Zvizdić prvo zakazao za danas, a zatim odgodio za 3. i 4. srpnja pojavili su se zastupnici SDP-a, SBB-a BiH, HDZ-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, HKDU-a i nekoliko neovisnih zastupnika.

Zastupnici stranaka nove parlamentarne većine u Federaciji BiH (SDP, SBB, HDZ1990 i HDZBiH) najavili su dolazak na sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za danas, javlja Fena.

Predsjednik Kluba zastupnika SDPBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović izjavio je da postoje svi uvjeti da bude održana  sjednica Zastupničkog doma, prije svega što će, kako kaže, biti prisutno najmanje 56 zastupnika.

– Predsjedavajući Denis Zvizdić je protivno Poslovniku poslao obavijest zastupnicima da se sjednica odgađa. Klubovi zastupnika SDP-a, SBB-a i HDZ-a su poslali obavijest drugim zastupnicima da se odazovu na zakazanu sjednicu. Mi ćemo doći i tu su svi tehnički i poslovnički uvjeti da se sjednica održi, kazao je Selimović.

Šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Parlamentu Federacije BiH Fehim Škaljić kazao je da će zastupnici te političke stranke biti na svojim radnim mjestima, odnosno da će nazočiti sjednici Zastupničkog doma, dodavši da Zvizdićevo prolongiranje sjednice za 3.i 4. srpnja očito nije proceduralne, već političke prirode.

I Marinko Čavara, šef Zastupničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, kazao je da postoje svi uvjeti za održavanje sjednici te da ne postoje uvjeti za njeno odgađanje.

– Ne postoje uvjeti za odgađanje jer se predsjedavajući Zvizdić pozvao na odluku koja ne postoji. Prema tome, ne može nepostojeća odluka biti razlog odgađanja zasjedanja Parlamenta FBiH, kazao je Čavara.

Željko Asić iz Kluba Hrvatska stranka prava – Demokratska narodna zajednica (HSP-DNZ) kazao je da taj klub nije dobio poziv za sjednicu Zastupničkog doma i da se neće odazvati.

– Dobili smo obavijest od predsjedavajućeg Zvizdića da je za 2. srpnja zakazana izvanredna sjednica na zahtjev 42 zastupnika, a za 3. i 4. srpnja redovna sjednica , kazao je on.

Iz Ureda predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Denisa Zvizdića u petak je priopćeno da je u vezi sa zahtjevom 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, od 18. srpnja, izvanredna sjednica tog doma, u skladu s članom 98. stavom 1. Poslovnika, zakazana za 2. srpnja i da će na dnevnom redu izvanredne sjednice biti aktualna politička situacija u Federaciji BiH.

Iz Zvizdićevog ureda, istovremeno, je navedeno  da će na osnovu Odluke Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 16. redovna sjednica tog doma, umjesto 26. i 27. lipnja, biti održana 3. i 4. srpnja.

U međuvremenu se priopćenjem za javnost oglasio i Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH povodom, kako navode, “neformalnog okupljanja klubova SDP-a, HDZ-a i SBB-a, najavljenog za utorak 26. lipnja ove godine”.

– Klub zastupnika SDA obavještava javnost, kao i sve druge relevantne domaće i strane institucije, da je riječ o nelegalnoj aktivnosti, koja je suprotna odredbama Poslovnika Zastupničkog doma i koja zbog toga ne može proizvesti nikakve pravne posljedice, osim ulaska u sferu pravnog nasilja, navodi se u priopćenju Kluba zastupnika SDA. Unatoč pozivu SDA, neki od zastupnika ove stranke danas će se pojaviti na sjednici Zastupničkog doma, tvrdi Dnevni avaz.(R. I. / Dnevnik.ba)

more recommended stories