Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Komunikacijska stručnjakinja analizirala susret Plenkovića i Milanovića: ‘Nije on gubitnik…’

Must Read

Milanović je na početku predizborne kampanje za parlamentarne izbore izašao pred novinare u Zagrebu i obznanio kako će krenuti u borbu protiv HDZ-ove “klike” kako bi se oformila koalicija, odnosno Vlada nacionalnog spasa. Na kraju nije napravio najradikalniji potez. Šuškalo se da će dati ostavku kako bi predvodio SDP u I. izbornoj jedinici, ali to nije napravio.

Ni odluka Ustavnog suda mu nije išla u korist. Naposljetku je HDZ uspio oformiti većinu s DP-ovih 12 mandata, Vesnom Vučemilović i četiri manjinca. Potpisi su određeni na Pantovčak gdje smo imali prilike vidjeti kratki sastanak i potpuno različito raspoloženje naših lidera.

Plenković je frcao samopouzdanjem, dok je Milanović svoje ustavne obveze ispoštovao uz pomalo kiseli osmijeh na licu. Mi smo pomno promotrili njihov govor tijela i izraze lica te kontaktirali komunikacijsku stručnjakinju Ankicu Mamić koja je imala što za reći o njima.

Foto:HINA/Damir Senčar

Pristojna predstava, sve u okvirima obveza

Njezine preliminarne ocijene susreta su uglavnom pozitivne. “Nakon tako duge povijesti loših odnosa, normalno je da ima malo nelagode. Meni je drago da su obojica ostali u ustavnim okvirima. Ne zaboravite, Plenković je u kampanji govorio kako Milanović nije predsjednik i da je to prestao biti u trenu kada je javnosti objavio svoju kandidaturu”, naglasila je Mamić.

U nastavku razgovora smo zakoračili u nešto davniju prošlost, točnije 2007. godinu i pregovore koje je u ime HDZ-a vodio Ivo Sanader. Tada se kao izazivač “trsio” upravo Milanović, a antologijska će ostati izjava Ive Sanadera koji je spuštajući se niz stepenice dobacio Milanoviću “jesi sastavio Vladu?” Mnogi će ocijeniti da je odnos Plenkovića i Milanovića kudikamo gori od onog sa Sanaderom.

Pristojnost pri susretu svakako nešto što treba pozdraviti. Slaže se s time i Mamić. “Odnos prema institucijama koji imaju visoko pozicionirani dužnosnici svakako je poruka građanima. U ovom slučaju da poruka je pozitivna”, zaključuje. Što se tiče Milanovića, Mamić smatra kako je važna osvijestiti kako je on kao predsjednik napravio svojevrsni odmak od dosad ustaljenih praksi.

“Sjetite se himne i nekih još neobičnosti s početka njegovog mandata. Nije bilo prolaska kroz grad, niti ponavljanja rečenica Ustavnog suda, samo je pročitao prisegu. Ovo od danas na Pantovčaku je baš na tome tragu. Njih dvoje su u lošim odnosima, to je već sada svima jasno, nisam primijetila ništa novo u nastupu prilikom predaje potpisa”, zaključila je Mamić.

Foto:HINA/Damir Senčar

Mamić se ne slaže s tezom da je Milanović nešto izgubio

U nastavku smo ostali na temi predsjednika i njegovog ponašanja. Osim spomenute epizode iz 2007. godine kada je Sanader “podbadao” tada mladog i perspektivnog predsjednika SDP-a. Tu je i 2015. godina, kada je Milanović teško podnio poraz Ive Josipovića na predsjedničkim izborima. Te večeri slavila je Kolinda GrabarKitarović.

S druge strane, premda akutno involviran u proces izbora, Zoran Milanović je stoički podnio posljednji “poraz”. Upitali smo Mamić što je točno Milanović naučio od te epizode, a naša sugovornica ipak kontrira tezom kako predsjednik nije baš gubitnik. “Pa nije baš ispao gubitnik, barem ne do predsjedničkih izbora. Ipak je on i dalje predsjednik s relativnom pobjedom na biralištima otprije četiri godine”, kazala je.

Osjetili smo potrebu kontrirati činjenicom da je Milanović silno htio postati mandatar. “To jest istina, ali sjetite se što je Ustavni sud rekao. On nije smio biti u kampanji, niti je u njoj bio. To što je on govorio, to je narativ. To su stvari koje se govore u kampanji. On se u ovom trenutku vratio u okvir svoje funkcije i to je dobro za Hrvatsku”, dodala je.

Foto:HINA/Damir Senčar

Pobijedio je razum

Na samom kraju razgovora, Mamić je zaključila kako je upravo to najveća pobjeda primopredaje odrađene u petak. “Važno je da se dužnosnici u Hrvatskoj drže tih okvira i da poštuju institucije kojima predsjedaju”, kazala je.

Dodaje kako se to odnosi na obojicu. “Premijer je dolaskom na Pantovčak sa šefom svog kabineta pokazao kako poštuje te institucije premda je ponavljam, za Milanovića nakon njegovog istupa u kampanji zaključio kako on zapravo uopće i nije predsjednik”, rekla je Mamić.

Novi saziv Sabor imat će svoju premijeru 16. svibnja po odluci Zorana Milanovića. Plenković je u svom temeljnom naumu ispao više nego uspješan, a ostaje vidjeti kako će se nositi s 12 članova parlamentarne većine iz redova Domovinskog pokreta.

- Advertisement -

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -