Published On: Pon, ruj 20th, 2021

Stanivuković objašnjavao kako je Hercegovina dobila ime, pa se prosuo

“Stjepan Kosančić je nosio titulu vojvode bosanske države koja je bila titula Herceg od svetog Save, tako je Hercegovina dobila naziv”, izjavio je Draško Stanivuković i time je uprostio nekoliko lekcija iz istorije, uz poneko dodato (ili zaboravljeno) slovo.

Ali, iako pokušava da se nametne kao prosvjetitelj, Stanivuković jako često griješi i pokazuje krhko znanje. Iz gotovo svake rečenice koju izgovori se vidi da se radi o relativno dobro pripremljenim i režiranim govorima, ali da se znanje nije “sleglo”.

Tako je ovaj put, gostujući na Prvoj televiziji, hercega Stefana Kosaču prekrstio u Kosančić. Sve i da se pokuša izvući na to da na grbu piše Kosačić (Cosacichc), jasno se čuje slovo N.

Dodao je i to da nije mudro odreći se Bosne i Hercegovine, a nakon toga priča o vladaru po čijoj tituli je Hercegovina dobila ime, a koji je bio u ratu sa svima u okruženju, pa i bosanskim kraljem.

Lekcija iz povijesti

Hercegovina je sadašnje ime dobila po velikom vojvodi Stjepanu Vukčiću Kosači, koji je vladao tim područjem sredinom 15. stoljeća.

Kosača se ženio tri puta i imao je šestero djece. Kći Katarinu udao je za svog najvećeg neprijatelja, bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića.

Posljednja supruga bila je bavarska princeza Cecilija, a u korespodenciji s njemačkim vladarom Fridrikom III. iz 1448. oslovljava se kao Herzog (njem. vojvoda). Taj mu se izraz svidio, pa ga je nastavio koristiti.

1450. godine kruni se u Mileševi i uzima titulu Herceg. Također menja ime iz Stjepan u Stefan što na grčkom znači krunjen. To je bio običaj svih  vladara istočnog crkvenog obreda da dodaju imenu Stefan nakon krunidbe. To je značio konačan raskid sa kraljevinom Bosnom. Pošto je u svom posedu imao Mileševu i negovao kult i vjerski put Svetog Save, uzeo je za sebe titulu herceg od Svetog Save.

Osmanlije su prvi počeli tu regiju nazivati Hercegovina, po njenom tadašnjem vladaru Hercegu Kosači.

Stjepan Vukčić Kosača imao je mnogo protivnika. Zaratio je protiv Kotora i Dubrovnika, pa i sina Vladislava, te bosanskog kralja. Da bi ih porazio, sklopio je dogovor s osmanskim sultanom koji je u toj saradnji vidio odličnu priliku da oslabi bosansko i humsko plemstvo.

Zauzeo je južne dijelove Bosne, neke predjele današnje Srbije i Crne Gore te srednju Dalmaciju i mjesta između Dubrovnika i Kotora. Nakon osmanskih osvajanja, posjed hercegove zemlje dobio je ime Hercegovina, a izraz Humska zemlja u potpunosti se izgubio.

Ironično je Draškov gaf , komentirao i zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica:

ATV

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Evo nam uzese i kosacu. Staje vise s ovim nasim “komsijama”??? Sad cekamo da kazu, kako se Katarina zvala Radovanka i da se udala za Muhameda

Risovčanin
Risovčanin
10 mjeseci prije

🇭🇷H❤️R🤍H💙B 🇭🇷

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
10 mjeseci prije

Eto zašto tebe Volim ja, moja grudo Hrvatska.

Joze Hribar
Joze Hribar
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
10 mjeseci prije

Ma vi sosedi hrvati kaj nebi se malo skolali,ker hrvatov v bosni ni bilo do druge polovice 19.st… gledam in poslusam zadnjih 20 let ,kako plagirate resnico.. ne seri te vec toliko.. da ni bilo Avstroogarske in se prej raznih madjarskih kraljevin vas nebi nikoli bilo na teh prostorih… najhujsi narod na balkanu,najvecji licemeri in laznivci,,srbi so vsaj iskreni in mrzijo vse kar ni srbsko..

Zoki
Zoki
10 mjeseci prije

Ma što ovaj mali serucka. Od kada se to obavlja krunjenje za titulu hercega? Titulu hercega dobiješ od kralja bez ikakve ceremonije krunjenja. Stipan Kosača (a ne Stjepan ili Stefan) je već bio herceg jer ga je kao takvog već prije proglasio kralj Bosne. Titula mu je glasila “herceg humski i primorski”. Dok, osvajajući od Pavlovića zemlju u Zahumlju i Podrinju, nije u potpunosti ovladao zemljama kojima je nekada vladao Rastko Nemanjić, poznatiji kao Sv. Sava. Tek nakon toga Kosača uzima novu titulu “herceg Sv. Save”. Prevedono, Kosača postaje vladar sve zemlje kojom je nekada vladao Rastko Nemanjič poznatiji kao Sv. Sava, pa odatle i proizlazi nova Kosačina titula koja govori da je on postao “vladar zemlje Sv. Save”. Kakvo krunjenje u Mileševu, kakva promjena imena, kakvi bakrači?

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Točno, postajući vladarom nekadašnjeg Nemanjićeva posjeda, Kosača nije prihvatio niti prešao na vjeru nekadašnjeg posjednika Save. Dakle, nije
se priklonio istočnoj Crkvi.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Molio bih naše da na Hrvatskom domu Stjepan Kosača promjene ime u Stipan Kosača jer mu je izvorno ime glasilo Stipan a ne Stjepan, a pogotovo ne Stefan.

Zoran
Zoran
10 mjeseci prije

Tip je ficfiric.