Published On: Ned, velj 28th, 2021

ŠPIRIĆ: Sve dok se slavi rat umjesto mira, neće biti zakona o praznicima u BiH

Sve dok je nekima važnije da slave rat, a ne mir, u BiH neće biti zakona o praznicima u zajedničkim institucijama, ocijenio je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

“Prvi ožujak je za Srbe u BiH dan početka njihovog stradanja u proteklom ratu, podsjetnik da nisu poželjni ni u glavnom gradu ni u toj državi jer ih je na to upozorio pucanj u srpske svatove, i krv srpskog svata pred crkvom na Baščaršiji”, naglasio je Špirić u izjavi za Srnu.

On smatra da nema logičnog niti povijesnog objašnjenja zašto predstavnici Bošnjaka traže da se 1. ožujak obilježava kao Dan neovisnosti kada je BiH 22. svibnja 1992. godine Rezolucijom 755 primljena u Ujedinjene narode.

“Ne znam gdje je logika da se inzistira na datumu nelegalnog referenduma održanog 29. veljače i 1. ožujka bez volje i sudjelovanja jednog naroda. Ne znam da li je problem u nekoj krizi identiteta ako istovremeno neko želi da baštini 25. studeni i ZAVNOBiH, a ujedno govore o tisućugodišnjoj državnosti, Kotromanićima i povelji Kulina bana. I od svega toga izaberu da kao ‘Dan nezavisnosti’ slave 1. ožujak- dan kad je u Sarajevu ubijen Srbin”, rekao je Špirić.

On je ocijenio da je opasno ako takav događaj treba da bude temelj za zdravu državu i zdrave odnose.

“Ako je tako, onda smo u ozbiljnom problemu. Prihvatiti 1. ožujak, a ne prihvatiti 21. studeni, dan Daytonskog mirovnog sporazuma, dovoljan je pokazatelj tko u ovoj državi što slavi i tko joj kakvu budućnost želi”, zaključio je Špirić, prenosi Srna./HMS/