Spašena dva pastira i 700 ovaca iz nabujale Bosne, evakuirana naselja

Dva pastira koja su se jučer ujutro u mjestu Dugo Polje na lokaciji Kutlovac, gdje su čuvala stado od 700 ovaca, probudila opkoljena nabujalom rijekom Bosnom, spašena su u akciji pripadnika Civilne zaštite Modriča. Pripadnici Civilne zaštite svojim čamcima pastire su prebacili na sigurno, a zatim su nastavili sa spašavanjem stada.

Poplavljene kuće

Samostalni stručni suradnik za Civilnu zaštitu u Modriči Željko Terzić rekao je za Faktor kako je dojava primljena u 7 sati, nakon čega su angažirani Specijalni tim za spašavanje pod vodom i na vodi “Vidre”, pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Modriča i Policijske postaje. Pastiri su iz mjesta Bukovica kod Travnika, a jedan od njih Smail Zelkanović kaže da je preksinoć u 23 sata voda opkolila mjesto na kojem su zanoćili. Zbog velikih oborina u BiH, dio rijeka se ponovno izlio i poplavio okolna područja, što je opet donijelo strah stanovništvu. Građani se nadaju da se razmjeri scenarija katastrofe koju su prouzrokovale poplave prije točno tri godine ipak neće ponoviti. Ipak, neki, poput obitelji Jerinić iz Stanara kod Doboja, opet su završili na rubu očaja. Ovoj obitelji voda je poplavila kuću, a u opasnosti je bilo još nekoliko objekata u blizini. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je stanje redovite obrane od poplava na području grada, s obzirom na to da je vodostaj Sane dostigao 420 centimetara, što predstavlja kritičnu razinu vodostaja te rijeke.

Evakuacija mještana

Zbog povećanog vodostaja Ukrine u općini Derventa, Stožer za izvanredne situacije proglasio je izvanredne mjere obrane od poplave. Služba civilne zaštite općine Derventa, kako je priopćeno, ojačava obalu rijeke Ukrine vrećama punjenim pijeskom. Uslijed izlijevanja Vrbasa kod Srpca, najmanje 17 kuća je odsječeno od cesta, a iz jednog kućanstva evakuirani su ukućani i stoka. Od lokalne ceste odsječeno je pet kuća u mjestu Stari Martinac, a ukućani i stoka evakuirani su iz kućanstva koje je poplavljeno. I u mjestu Lilić 12 kuća nema pristup cestovnoj vezi zbog nadošlih bujičnih vodotoka. Ugroženo je i naselje Ćukali, gdje je obustavljena nastava u školi, kao i u mjestu Srđevići. Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka u Posavskoj županiji. Poplavljeno je i Sprečko polje u općinama Gračanica i Doboj Istok. U Gračanici je pod vodom 60 hektara, a u Doboj Istoku čak 150 hektara.•