FBI istražuje Milorada Dodika!?

Američki FBI aktivno se uključio u istragu o navodnim sumnjivim poslovima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saznaje “EuroBlic”.

Odvjetnik Slobodana Pavlovića, vlasnika “Pavlović banke”, Miodrag Stojanović potvrdio je “Euroblicu” da su agenti FBI u Chicagu uzeli izjavu od Pavlovićeve supruge Mire u vezi s poslovanjem banke na čijem se čelu nalazi njezin muž.

– Agenti FBI izvršili su kontrolu poslovanja Pavlović banke – kratko je poručio Stojanović.

– Amerikanci su preko svog veleposlanstva u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć vlastima BiH u prikupljanju dokaza protiv američkog državljanina Slobodana Pavlovića u vezi s kreditiranjem vile koju je tadašnji premijer RS Milorad Dodik 2007. godine kupio na Dedinju. Iako je zbog toga u Sarajevo tad doputovao i “specijalist” FBI za financijske malverzacije, tadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović odbio je ponuđenu suradnju. To je, između ostalog, bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kasnije ušao u žestoki sukob sa Salihovićem i što je, na kraju, dovelo do Salihovićeve suspenzije sa pozicije glavnog tužitelja BiH – ističu sugovornici “Euroblica”.

Dodaju da se američka ponuda za pomoć pri rasvijetljavanju sumnjivih poslova u koje su upleteni ovdašnji političari nije ograničila samo na aktualnog predsjednika RS, već da su SAD svoju asistenciju ponudile u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da su u nezakonite radnje umiješani ovdašnji visoki državni dužnosnici.

– Na tajnom sastanku, koji je početkom prošle godine održan u Veleposlanstvu SAD u Sarajevu, predstavnicima pravosudnog i sigurnosnog sektora u BiH obećana je pomoć FBI u rasvijetljavanju čak i najsloženijih slučajeva gospodarskog kriminala. Amerikanci su tada otvoreno poručili da su istražnim organima BiH spremni na raspolaganje staviti svoje najbolje stručnjake za informacijske tehnologije i profesionalne “hakere”, koji će “provaliti” u elektronsku poštu i privatne prepiske osumnjičenih – ističu sugovornici “Euroblica”.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u listopadu prošle godine za “EuroBlic” izjavio da su stručnjaci iz FBI i tužiteljstvo SAD navodno spremni doći u Sarajevo kako bi, prema njegovim tadašnjim riječima, pomogli u prikupljanju dokaza o kriminalu i korupciji domaćih političara.

Slučaj “Pavlović”

Vlasnika “Pavlović banke” Slobodana Pavlovića, bivšeg direktora banke Peru Lazića i referenta za obradu kredita Ljiljanu Garić SIPA je po nalogu Tužiteljstva BiH uhitila 11. veljače prošle godine.

Nedugo nakon uhićenja Pavlović je pušten da se brani sa slobode, ali uz izrečenu mjeru zabrane napuštanja BiH.

Dodik je u više prilika javno govorio da u kupovini vile na Dedinju nema ništa sporno te da je kredit u iznosu od 750.000 eura dobio prema svim regularnim procedurama.