Utorak, 16 srpnja, 2024

SPAŠAVANJE NAKON PLATFORME: Federacija će od banaka tražiti 100 milijuna maraka

Must Read

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o trenutačnoj situaciji u proračunu ovoga entiteta. Ono što se nalazi u ovoj informaciji je zaista alarmantno i pokazuje kakvo je stanje ova vlast naslijedila od Nikšićeve Vlade. U ovome dokumentu je zaključeno, nakon svih objašnjenja o prihodima i rashodima, kako federalnom proračunu nedostaje 38 milijuna maraka prihoda za razdoblje siječanj-svibanj ove godine. Situaciju dodatno pogoršavaju uvjeti MMF-a i rizici u ispunjenju prethodnih mjera i strukturalnih odrednica upućenih Vladi FBiH, a koji su preduvjet za dobivanje 200 milijuna maraka od Međunarodnog monetarnog fonda.

– Stoga, Federalno ministarstvo predlaže Vladi FBiH dva moguća modela izmjena i dopuna proračuna Federacije BiH za 2015. godinu. Osnovna razlika između dva modela je hoće li ovim izmjenama i dopunama biti i dalje planirana sredstva od MMF-a u iznosu od 200 milijuna KM ili ne, navodi se u dokumentu. Prvi model izmjena i dopuna proračuna FBiH za 2015. godinu bi podrazumijevao realizaciju sredstava od MMF-a u iznosu od 200 milijuna KM i u tom slučaju bi za nedostatak sredstava u iznosu od oko 38 milijuna KM bilo potrebno pronaći alternativne izvore sredstava ili ostvariti dodatne uštede u proračunu. Drugi model izmjena i dopuna proračuna FBiH za 2015. godinu koji ne bi podrazumijevao realizaciju sredstava od MMF-a u iznosu od 200 milijuna KM uključivao bi kombinaciju mjera kako na prihodovnoj, tako i na rashodovnoj strani proračuna. Razmotrila bi se mogućnost prodaje potraživanja od javnih poduzeća putem komercijalnih banaka u procijenjenom iznosu od oko 100 milijuna KM.

– Također, uvažavajući činjenicu da bi i dalje bio prisutan značajno nepokriven iznos viška rashoda nad prihodima, potrebno bi bilo poduzeti aktivnosti na dodatnim uštedama u dijelu tekućih transfera i drugih tekućih rashoda gdje se, prije svega, misli na one transfere koji nisu zasnovani na zakonskoj osnovi, odnosno na transfere za poljoprivredu, povratnike, kulturu, sport, obrazovanje, okoliš i turizam itd. Naime, ako bi se na ovim transferima izvršilo umanjenje od 30 posto, napravila bi se ušteda od oko 49 milijuna KM. Dio i dalje nedostajućih sredstava od oko 90 mil. KM bi potrebno bilo pronaći u alternativnim izvorima financiranja, stoji u dokumentu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -