Published On: Uto, lis 31st, 2017

Siva ekonomija u BiH čini 25 posto BDP-a

Prema istraživanju agencije Ipsos siva ekonomija u BiH čini čak 25,5 posto bruto domaćeg proizvoda. Upravo o ovom problemu, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, govorio je Arthur Laffer, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiji.

Njegova poznata, “Laferova” kriva izučava se na ekonomskim fakultetima širom svijeta, a pokazuje tzv. optimalnu stopu poreza, koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju, javlja N1. Bosna i Hercegovina kao zemlja u kojoj siva ekonomija čini četvrtinu bruto domaćeg proizvoda treba mijenjati poreznu politiku.

Ali ne na način na koji to sada radi, povećavanjem poreza – mišljenja je Arthur Laffer, svjetski poznati stručnjak za političku ekonomiju. Dodaje kako smanjenje poreznog opterećenja poslodavaca može smanjiti obim sive ekonomije i povećati broj zaposlenih.

“Vjerujte mi, ako mislite da se grčki scenarij ne može dogoditi vama, varate se. Ali i ako mislite da san pripada samo Irskoj i Švicarskoj, opet ste u krivu. Bosna i Hercegovina može odletjeti na mjesec ukoliko tako odluči, ali isto tako može potonuti na dno oceana. Izbor ja na vama. I dodat ću, ljudi zaslužuju vladu koju odaberu. Ako vam se sviđa ono što ste dobili zadržite ga, a ako vam se ne sviđa – mijenjajte stvari”, rekao je Arthur Laffer, stručnjak za političku ekonomiju, prenosi Večernji.ba

Da stvari treba mijenjati misle i poslodavci. Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kaže kako povećanje stopa poreza vodi u sivu ekonomiju. Najveći problem poslodavcima predstavlja visok porez na rad, a u skladu s tim imaju i svoje prijedloge za promjenu zakonske regulative.

“Da se definitivno smanje porezi na rad. Da se sredstva uzmu iz nekih drugih izvora, kako bi se izmirila ta sredstva. Mi smo iznijeli nekoliko prijedloga, a država mora donijeti zakonsku regulativu. Porezi na imovinu su jako niski u BiH, koncesija skoro da i nema, PDV je također relativno nizak u odnosu na zemlje u okruženju. Dakle, ima tu prostora da se napravi jedan optimalan balans”, kazao je Adnan Smailbegović, Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH. Pri povećanju stope poreza, Bosna i Hercegovina se ne treba ugledati na ekonomski uspješne zemlje, već na mjere tih zemalja iz vremena kada to nisu bile – jer su tada strateški radile na ojačavanju ekonomije – smatra profesor Laffer.

Profesor i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Kemal Kozarić, dodaje: “Porez na plaće od 70 posto – to je neodrživo. To ubija motivaciju da se otvaraju nova radna mjesta, da se bude aktivniji, da se bude prisutniji. I to, samim tim, ima izravan utjecaj na pad proračunskih prihoda. Što veći porezni obuhvat, više poreza i naravno da tada država može vršiti svoju funkciju, a to je da plaća profesore, policajce, liječnike- a ne samo administraciju.”

Prema istraživanju Ipsos-a, većina građana BiH sivu ekonomiju povezuje s neprijavljivanjem radnika, neregistriranjem prodajnih transakcija te skrivanjem prihoda poduzeća. Isto istraživanje pokazalo je da gotovo 90 posto ispitanika smatra da jačanje sive ekonomije smanjuje mogućnosti države da građanima pruži javne usluge, ograničavajući tako i ekonomski rast zemlje.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x