Published On: Uto, lis 31st, 2017
#3rd |

Poljoprivrednik iz Odžaka imao najveće pojedinačno ulaganje u BiH

Odluka poduzeća Poljoprivrednik iz Odžaka da u razvoj poljoprivredne proizvodnje investira 17 milijuna KM je najveće pojedinačno ulaganje u ovaj sektor u Bosni i Hercegovini od okončanja agresije do danas.

Analitičarima portala Indikator.ba to je bio dovoljan razlog da ovaj poslovni potez proglasi najboljim tijekom rujna.  Ova kompanija očekuje koncesiju na 1.150 hektara zemljišta na kojem će razviti proizvodnju ratarskih kultura i stočarstvo, aktivirati zapušteno zemljište i obnoviti kooperantske odnose.

Kako je najavio direktor Poljoprivrednika Drago Kisić realizacijom ugovora bit će otvorena i 122 radna mjesta za lokalno stanovništvo.

U najužem izboru za najbolji poslovni potez u devetom mjesecu 2017. godine našla se odluka farmaceutske tvrtke Bosnalijek o preuzimanju dijela vlasništva u travničkom Plarmamedu, (što će omogućiti jačanje pozicija tvrtke na domaćem i inozemnom tržištu) te ugovor maglajske tekstilne kompanije Bontex sa Weder – Meierom o isporuci 55.000 košulja za švicarsku policiju, čime se otvara mogućnost za novo zapošljavanje.

Najbolji poslovni potez u regiji napravio je stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarko Ostojić odobrivši prodaju dijela imovine tvrtke za 2,65 milijuna eura. Kupac je konzorcij Adriatik marinas i Damen iz Nizozemske. S obzirom na to da je Adriatik marinas vlasnik Ponte Montenegra u kojem je kapital Investment Corporation of Dubai ovom transakcijom službeno je označen ulazak arapskog kapitala u crnogorski biznis s jahtama. To će omogućiti da 100 radnika ponovo dobije posao.

Raspisivanjem natječaja za zapošljavanje 1.300 novih pilota, stjuardesa i stjuarda zrakoplovna tvrtka Wizz Air napravila je u rujnu najbolji poslovni potez u Europi. To je rezultat nabavke 21 novog zrakoplova Airbas A320 i A321 do kraja 2018. godine i osmišljenog razvoja ove tvrtke. Izbor pilotskog i kabinskog osoblja bit će obavljen u 25 zemalja čime je ovaj potez dobio međunarodno obilježje.

Najveća konkurencija u rujanskom izboru najboljeg poslovnog poteza bila je u kategoriji „svijet“. Veliki poslovi, uglavnom preuzimanje vlasništva obavljeni su u industriji pametnih telefona, zračnom prometu, energetskom sektoru, farmaceutskoj i auto – industriji, osiguranju…

Portal Indikator.ba opredijelio se da je najbolji potez napravila posrnula japanska tvrtka Toshiba prodajom odjela za memorijske čipove novom vlasniku konzorciju pod vodstvom američke investicijske kuće Bain Capital LP. Ta transakcija plaćena je 18 milijardi američkih dolara.

Za izbor najboljeg poslovnog poteza u rujnu analitičari na ovom projektu obradili su 134 odabrane odluke menadžera i vlasnika tvrtki, poslovnih asocijacija i drugih sudionika u biznisu. Te odluke su preuzete sa 57 izvora (printanih i elektronskih medija, portala, web stranica tvrtki, investicijskih kuća, banaka) u BiH i svijetu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x