Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Članovima streljačkog kluba Velež zabranjen ulazak u vojarnu, malo interesa za “vojne vježbe” džihadista u Mostaru

Must Read

U radu službe na lokaciji vojarne ‘‘Miralem Jugo‘‘ Livač, zabilježeno je narušavanje sigurnosnih procedura, nije ispoštovana procedura evidentiranja i kontrole ulaska osoba iz streljačkog kluba ‘‘Velež‘‘ iz Blagaja, rekao je za Bljesak.info Slaven Galić zamjenik ministra obrane BiH.

Prema njegovim riječima, na ovoj su lokaciji boravili inspektori regionalnog ureda SIPA Mostar, koji su sagledali okolnosti i posljedice kršenja procedura kontrole ulaska/izlaska na ovu lokaciju OS BiH

‘‘Također, sustav zapovijedanja u Oružanim snagama BiH već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije povodom medijske informacije da su osobe povezane sa vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe‘‘, rekao je Galić za Bljesak.info.

Ističe kako se na temelju dopisa iz Zajedničkog stožera BiH, Odlukom Ministarstva obrane BiH poništava  Odluka o privremenom ustupanju na korištenju strelišta na ovoj vojnoj lokaciji Klubu ‘‘Velež‘‘ iz Blagaja što drugim riječima znači da im se zabranjuje ulazak na lokaciju.

Nakon ovog događaja vjerujem kako treće osobe neće iskorištavati dosadašnju praksu kojim je zakonskim procedurama dozvoljen ulazak na vojne lokacije, rekao Galić.

Sredinom veljače došlo je do incidenta kada su na poligon za gađanje koji se nalazi u krugu vojarne došle osobe s dozvolom izdanom od strane ministarstva obrane kako bi izvodili vježbe s bojevim streljivom.

Dozvola je glasila na Klub za praktično streljaštvo Velež, a u vojarni se tada pojavilo više osoba među kojima su bili maloljetnici, žene i strani državljani.

Navodno su neki od njih bliski ili su članovi vehabijskog pokreta. Nakon što su se prijavili u vojni kompleks, ove su osobe propuštene do strelišta gdje su izvodili taktičke vježbe i pucanje iz vatrenog oružja.

Jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH je prijavio svojim nadređenima grupu koja je vježbala te je pokrenuta interna istraga u Oružanim snagama, a nakon toga obaviješteni su i Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) a sa svime je upoznat i EUFOR.

Nakon ovoga incidenta postrožena je kontrola ulaska u vojarnu i na strelište koje inače koriste razne državne agencije ili civilne osobe za polaganje praktičnih ispita i za dobivanje dozvola za korištenje vatrenog oružja.

Zanimljivo je kako navedeni incident nije izazvao skoro pa nikakve reakcije u sarajevskoj javnosti unatoč ozbiljnim sigurnosnim propustima i pokazateljima kako u BIH postoje formacije koje su najvjerojatnije povezani sa ekstremističkim džihadističkim pokretima.

- Advertisement -

14 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -