Sjednica Predstavničkog doma osuđena na propast

SARAJEVO, BANJALUKA – Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, sazvao je sjednicu ovog doma za 20. septembar i već danas je jasno da poslanici iz Republike Srpske neće sudjelovati u njenom radu i da će eventualno sve odluke koje budu donesene biti oborene u Domu naroda parlamenta BiH.

 

Inače, Zvizdić kao predsjedavajući ima poslovničku mogućnost da sazove sjednicu Predstavničkog doma na kojoj se može odlučivati bez prisustva 14 poslanika koji dolaze s teritorije Republike Srpske. Predstavnički dom ima 42 poslanika, od kojih dvije trećine, odnosno njih 28, dolazi iz FBiH, a jedna trećina, odnosno 14 poslanika, iz Republike Srpske.

Prema Poslovniku ovog doma, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, a ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova poslanika s teritorije svakog entiteta, predsjedavajući Doma naroda i njegovi zamjenici (Nebojša Radmanović – SNSD i Borjana Krišto – HDZ) sastat će se kao komisija i pokušati postići suglasnost u roku od tri dana od dana glasanja.

Ako to ne uspije, što je u sadašnjoj situaciji gotovo sigurno, odluka u drugom krugu glasanja se donosi većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju uz uvjet da glasovi “protiv” ne smiju sadržavati dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta.

“Sjednica se može održati pa čak se mogu i donijeti neke odluke, ali imajući u vidu Dom naroda i stav da nema odlučivanja u institucijama BiH postavlja se pitanje svrhe sazivanja same sjednice”, rekla je za “Nezavisne novine” Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ona kaže da je sazivanje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH predstava u kojoj se pokušava predstaviti da nešto može da funkcionira i da radi, a svi znamo da to nije točno, te da bošnjački političari moraju da shvate da se iz ovakve situacije može izaći samo razgovorom i dogovorom.

I u partijama koje nisu na vlasti, a koje dolaze iz Republike Srpske, rekli su da predstavnici Republike Srpske neće doći na sjednicu i odlučivati o tačkama dnevnog reda koje su predložene.

“Zvizdić želi da pokaže da radi i koristi sve poslovničke mogućnosti da sazove sjednicu. Mi ostajemo pri zaključku Narodne skupštine Republike Srpske da nema uvjeta za odlučivanje u zajedničkim institucijama i to je naš stav. To ne znači da mi nećemo otići na posao i biti u Klubu poslanika, ali odlučivati nećemo”, rekla je za “Nezavisne novine” Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ona ističe da se i u ovakvim situacijama vidi važnost Doma naroda Bosne i Hercegovine i mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa za Republiku Srpsku koja ima stvarni politički kapacitet.

Podsjećanja radi, lideri parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida u BiH, dogovorili su zaključke koji su kasnije potvrđeni i na sjednici NS RS.

Ti zaključci između ostalog podrazumijevaju da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, prije svega Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i Predstavničkom domu parlamenta BiH neće donositi odluke dok se pitanje spornog i nametnutog zakona ne riješi.