Published On: Sri, ruj 8th, 2021

MR. KOVAČ NIJE MR. KUJUNDŽIJA: Sarajevo od oduševljenja do razočarenja Schmidtom

Njemački diplomat Christian Schmidt koga dio BiH priznaje za visokog predstavnika, nastupom na tribini u Njemačkoj posvećenoj euroatlantskim perspektivama, zadao je bolan udarac zagovornicima tzv. građanskog koncepta u BiH.

Schmidt je jasno poručio da su potrebne izmjene Izbornog zakona, jer je Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka.

Zbog toga je Christian Schmidt za kratko vrijeme prešao put od srdačne dobrodošlice do statusa neželjene osobe u Sarajevu, samo zato što govori notorne činjenice – kažu za RTRS hrvatski i srpski poslanici u PS BiH.

Dolazak njemačkog diplomate Christiana Schmidta , sarajevski politički establishment dočekao je s oduševljenjem i nadom da će biti promotor njihovih interesa, tim više jer ga Republika Srpska ne smatra visokim predstavnikom.

Porukom da je Željko Komšić u Predsjedništvo izabran bošnjačkim glasovima, a Sarajevo dominantno bošnjački grad, Schmidt je sarajevska nadanja pretvorio u noćnu moru.

“Komšić je hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da se sve skupa završi, recimo, nekim oblikom bojkotiranja izbora”, poručio je Schmidt..

Zanimljivo da su Schmidtove opaske prešućene u Sarajevu. Јer, teško je opovrgnuti notornu činjenicu da je Komšić iako se uporno ogrće “građanskim” plaštom, zapravo rezervni bošnjački član Predsjedništva.

“Neosporna je činjenica da nama Hrvatima kao konstitutivnom narodu, drugi narod bira političke predstavnike u Domu naroda i činjenica je da nemamo svog predstavnika u Predsjedništvu dok Bošnjaci imaju dva predstavnika. Stoga je meni razumljivo da Schmidt konstatira da je nužno mijenjati Izborni zakon kako bi se otklonile anomalije koje ruše Daytonski sporazum”, istaknula je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Stav Republike Srpske nimalo nije promijenjen, Kristijan Šmit je osoba koja se predstavlja za visokog predstavnika, bez legitimiteta Ruske Federacije i Kine. I takav nije po volji političkog Sarajeva, jer nepristrano, a ne kroz bošnjački okular promatra probleme i procese u BiH.

Bez sumnje, Schmidt govori u korist Hrvata što se može sagledati kroz diplomatske napore Hrvatske da preko jedne od najmoćnijih zemlja EU, Njemačke, izlobira bolji položaj svojih sunarodnika u BiH.

“A, s druge strane, i predstavnici američke administracije bez kojih se ne može donositi bilo kakva ozbiljnija odluka za BiH, zato smatram da je ovo važna kapitalna prekretnica i sada je do bošnjačke strane da shvate da međunarodna zajednica više neće biti njihov odvjetniki da moraju sjesti kako je rekao Dodik sa Srbima i Hrvatima i dogovoriti kako dalje”, istakao je Zoran Krešić, politički komentator iz Mostara.

Pojedini analitičari iz FBiH kažu da poslije Schmidtovih poruka više ništa neće biti isto. Smatraju da su historijske i ozbiljan udarac tzv. građanskom konceptu BiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x