Published On: Sri, ruj 8th, 2021

Je li njemački neskriveni fašizam prema muslimanima uzrok blokade federalizacije BIH? “Nastao bi muslimanski otok, stalni izvor nemira”

Zašto zapad traži da RS uđe u sastav FBIH poput HercegBosne? Izgleda da je uzrok El Mudžahid, Islamska Deklaracija i strah zapada da bi muslimanska federalna jedinica postala bazen za radikalizam. Taj stav nije ništa drugo nego neskriveni fašizam koji je ovdje prvi ispoljio Kallay, potom Mesić a evo sad i šef Bundestaga. Promatrati muslimane u BIH kao narod neumitno sklon radikalizmu , ako mu se samom povjeri da upravlja svojom vladom i svojim teritorijem nije ništa drugo nego čisti nepatvoreni prijezir fašizma. Stoga nas čudi da je Mesić tako popularan među Bošnjacima. On je godinama tvrdio upravo ovo isto: “Ne dolazi u obzir muslimanski entitet, to bi se odmah radikaliziralo”. A oni ga proglasiše počasnim građaninom Sarajeva.

Već je odjeknula Schmidtova izjava o odsustvu legitimiteta Željka Komšića, uzurpatora pozicije hrvatskog člana Predsjedništva.

Jučer je Klix.ba prenio još nekoliko zanimljivih izjava sa simpozija, ocijenivši pritom neke od njih skandaloznim.

Tako je, između ostalog, njemačka povjesničarka i profesorica sa Sveučilišta u Münchenu Marie-Janine Calic kazala da je genocid u Srebrenici neosporna činjenica, pa dodala da su “nacionalistički orijentirani Bošnjaci od Srebrenice napravili ‘zabranu traumu’”, te da “Srebrenica takvima do danas služi kao argument da kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima”.

Wolfgang Schäuble, predsjednik Bundestaga a prethodno ministar financija, posebice je izazvao pažnju u Sarajevu izjavom o “muslimanskom otoku”. Rekao je da je “za razliku od dramatične propasti politike Zapada u Afganistanu, u BiH intervencijom Zapada i Daytonom ponešto i ostvareno”.

“Održao se barem krhak mir iako su problemi ogromni. Razmišljanje u kategorijama etničke pripadnost kod Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata sve više dominira, centrifugalne sile djeluju pod utjecajem susjednih zemalja i prijete da rastrgnu fragilnu državnu tvorevinu. U tom slučaju bi ostao muslimanski otok sa znatnim konfliktnim potencijalom i kao stalni izvor nemira – tim prije što je tu i samoproklamirana zaštitnica Turska”, rekao je Schäuble.

Na skupu su, što je i ranije navedeno, govorili i Komšić te Schmidt. Prvi, standardno, upirući prstom u Dodika i zatraživši Schmidtovu reakciju na njegove blokade. Drugi o već spomenutom problemu legitimnosti, ali i potrebi rasterećenja mladih od ratnih tereta i tenzija

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x