Published On: Sub, lis 28th, 2017

SDA: Zaključci VSTV-a skandalozni, udovoljavaju Dodiku

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra skandaloznim posljednje zaključke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kojima se “praktično udovoljava predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj politici rušenja pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”.

S tim u vezi, pozdravlili su stavove međunarodne zajednice.

Od VSTV-a zahtijevaju da navedene zaključke odmah stavi van snage, jer predstavljaju izravan udar na neovisnost i samostalnost sustava sudske vlasti u BiH.

Također traže da se utvrdi odgovornost predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije te da se učini javnim način kako su glasali  članovi Vijeća o ovom pitanju.

Pozvali su sve one koji su bili za ovakve zaključke ili suzdržani da javnosti objasne čime su se rukovodili prilikom glasanja.

– SDA nema ništa protiv provjera bilo koje vrste, pa i ratne prošlosti, za bilo kojeg nositelja pravosudne funkcije. Međutim, to se ne može odnositi samo na pravosudne institucije BiH već na kompletno pravosuđe u BiH. Osim toga, to se treba odnositi i na sve nositelje izvršne i zakonodavne vlasti u cijeloj BiH – ističu iz ove stranke.

Također naglašavaju da kada je u pitanju ratna prošlost nije moguće izjednačiti i dovesti u istu ravan nositelje funkcija koji su predstavljali legalnu vlast međunarodno priznate države BiH s onima koji su protustavno i protuzakonito bili u funkciji paradržavnih tvorevina.

– Legalna vlast u BiH je vodila politiku obrane BiH, sprečavanja i kažnjavanja zločina, a na drugoj strani etničko čišćenje, masovni zločini i genocid bili su metod agresije na BiH, priopćeno je iz SDA.

Smatraju da je VSTV pokazao nevjerojatan stupanj drskosti zahtjevom da se utvrđuje etnička struktura optuženih i osuđenih za ratne zločine i to dovede u vezu s etničkom strukturom nositelja pravosudnih funkcija. Ovo je, naglašavaju, u izravnoj suprotnosti s elementarnim postulatima vršenja sudske vlasti.

– Svatko tko je izvršio ratni zločin treba za to odgovarati bez obzira na etničku pripadnost. Nikada neće biti moguće izjednačiti žrtvu i agresora niti balansirati u broju optuženih i osuđenih za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni prilikom izvršenja ratnih zločina – navodi se u priopćenju iz SDA.

Zaključili su da je prijedlog VSTV-a za izmjene zakona kojim bi se omogućila smjena sudaca i tužitelja na bazi podobnosti  “nebulozan” i da neće proći, jer bilo kakvo ispitivanje odgovornosti bez jasno propisanih prekršaja i procedura bi u osnovi podrivalo sustav sudske vlasti u BiH./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x