Published On: Sub, lis. 28th, 2017

NEIZVJESNOST U KATALONIJI Pugdemont na tajnoj lokaciji, pozvao na demokratski otpor Madridu

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont pozvao je Katalonce da se na “demokratski način suprotstave” odluci španjolske vlade o preuzimanju izravne kontrole nad tom regijom. “U demokratskom društvu je na parlamentu da bira ili smjenjuje predsjednike”, kazao je Puigdemont u televizijskom obraćanju. Nije jasno na koji način će se Puigdemont i njegovi pristaše suprotstavljati Madridu. Puigdemont je upozoren da riskira optužnicu za “pobunu”, kazneno djelo za koje može završiti u zatvoru do 30 godina. Njegov odvjetnik je kazao da bi optužnica za pobunu predstavljala “apsolutnu ludost”.

Izravna uprava Madrida u Kataloniji trebala bi trajati dva mjeseca, do izbora 21. prosinca. Nije, međutim, jasno mogu li prijevremeni izbori razriješiti krizu. Jedna anketa, koju su prije tjedan dana objavile katalonske novine El Periódico, pokazala je da bi rezultati vjerojatno bili slični onima na posljednjim izborima 2015., kada je koalicija stranaka za neovisnost formirala manjinsku vladu. Koaliciju Zajedno za Da, sastavljenu od desnog centra i ljevice, na putu prema proglašenju republike podržava antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), s kojom imaju većinu u parlamentu.

Rajoyeva vlada je poručila da neće nasilno reagirati već djelovati mirnim i umjerenim mjerama no također je nepoznato kako će postupiti ako sadašnja katalonska administracija odbije napustiti urede. Neke ranije ankete su pokazivale da je Katalonija podijeljena, te da je oko 50 posto stanovnika za neovisnost, a 50 posto protiv. Na referendum protivan španjolskom ustavu, kojeg je represijom pokušala spriječiti španjolska policija, izašlo je 2,3 milijuna od 5,3 milijuna birača s pravom glasa od kojih je 90 posto izabralo uspostavu samostalne republike. Zagovornici ostanka u Španjolskoj uglavnom nisu izašli na birališta.

Rajoy raspustio katalonsku vladu i parlament te sazvao izbore, čelnici EU-a uz Madrid

Jedan od glavnih problema za uvođenje izravne kontrole je katalonska autonomna policija Mossos d’Esquadra koja je tijekom referenduma odbila spriječiti stanovnike da glasuju, oglušivši se o nalog suda. Rajoy je rekao da je generalni direktor katalonske policije otpušten. No dio katalonske policije koji podržava neovisnost poručio je da će odbiti nalog snaga reda iz Madrida te neće sudjelovati u smjenjivanju aktualnih katalonskih ‘ministara’ i zastupnika. Čini se kako je 17.000 katalonskih policajaca podijeljeno na one koji podržavaju neovisnost i onih koji žele biti dio Španjolske. Bude li potrebno Madrid katalonske policajce može zamijeniti španjolskom nacionalnom policijom i civilnom gardom, javlja izvjestitelj HRT-a iz Barcelone.

Španjolsko ministarstvo gospodarstva već je preuzelo kontrolu nad katalonskim financijama blokirajući uporabu javnih fondova za organiziranje referenduma i aktivnosti vezanih za nezavisnost. Ono sada izravno uplaćuje novac osnovnim javnim službama u Kataloniji. Prema novim mjerama Madrid preuzima potpunu kontrolu nad financijama. U strahu od povećanja poreza tijekom nove administracije, ili nakon odcjepljenja, brojne su tvrtke već izmjestile svoja sjedišta izvan Katalonije. Moguće je da zagovornici neovisnosti prestanu plaćati poreze u španjolski proračun. Španjolska vlada je inicijalno najavila prije tjedan dana preuzimanje kontrole nad javnom katalonskom televizijom TV3, no na kraju je odustala od tog plana. /HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer