SDA-ovi ministri podnijeli krivične prijave protiv Lipovače

Ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji su smijenjeni na izvanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), na osnovu odluke kantonalnog premijera Hamdije Lipovače, održanoj krajem prošlog tjedna, podnijeli su krivične prijave protiv njega.

Ovo je novinarima rečeno na danas održanoj press konferenciji SDA USK-a, uz pojašnjenje da su prijave podignute zbog kršenja Ustava USK-a, te svih procedura i zakona, kojima se uređuje ta oblast.

Na istoj sjednici Skupštine, imenovani su i novi ministri, u skladu s raspodjelom resora dogovorenom između stranaka: Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRZB); koje čine novu parlamentarnu većinu u Kantonu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK-a, Esad Bašagić je izrazio bojazan da bi, kako je kazao, grabežljiva politika neprincipijelnih saveznika, u narednom razdoblju mogla dovesti u pitanje stabilizaciju proračuna i ukupnog života u Kantonu.

“Nevladine organizacije ocijenile su rad pojedinih ministara u Vladi USK-a kao dobar, a nedavno je i Lipovača u javnosti rekao da su ministri iz reda SDA bolji dio Vlade Kantona”, istakao je potpredsjednik SDA BiH, Senad Šepić.

U nastavku se osvrnuo na ukupnu političku situaciju u zemlji, kazavši da je državni proračun bio samo motiv za promjenu parlamentarne većine, s ciljem rasprodaje državnih poduzeća i ustanova.(Fena)