Kebo i Budimir: Izabrala ih koalicija koja više ne postoji

Najave HSP-a i SDA, stranaka iz kojih dolaze nezakoniti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i potpredsjednik Mirsad Kebo, da će blokirati proces uspostave nove parlamentarne većine u većem bh. entitetu, skandalozan su presedan u demokratskom svijetu.

Kako piše Avaz, ako bude ostvarena namjera čelnika FBiH da ne dozvole novoj parlamentarnoj većini da preuzme pozicije u Vladi FBiH koje joj prema zakonu i praksi pripadaju, a u skladu s koalicionim dogovorom, Budimir i Kebo morat će preuzeti odgovornost za  silovanje demokracije i destabilizaciju cijele države.

Čuvaju fotelje

Budimir i Kebo na taj bi način napravili opstrukciju kakvu se nije usudio učiniti ni deklarirani četnik i novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. On je, naime, kao izborni pobjednik, najavio da će mandat za formiranje Vlade povjeriti onome tko bude osigurao skupštinsku većinu, pa makar to bio njegov ljuti neprijatelj Boris Tadić iz Demokratske stranke.

Slično je na pretprošlim izborima uradio i Stipe Mesić kada je uz malu odgodu ipak ponudio Ivi Sanaderu mandat za sastav vlade.

No, Budimir i Kebo, odnosno njihove stranke, prijete da će učiniti upravo suprotno i zadržati dobivene fotelje, bez obzira na to što većina koja im je te pozicije dodijelila više ne postoji. Štaviše, njihova opstrukcija je i gora, jer čelnici FBiH nisu neposredno izabrani kao Nikolić, niti uopće dolaze iz stranaka koje su pobijedile na izborima!

Naprotiv, njihove stranke zabilježile su loš izborni rezultat, a u vlast su ušle samo voljom izbornih pobjednika iz SDP-a.

Samo po tom osnovu Budimir i Kebo su na te pozicije delegirani od koalicije SDA i SDP-a, koja je raskinuta zbog suštinskog neslaganja o napretku države, te, prema tome, nemaju nikakvog izvornog legitimiteta. Budimir i Kebo, kao i ministri iz SDA, u Vladi FBiH su predstavnici parlamentarne većine koja ne postoji i političkog projekta koji je od početka bio osuđen na neuspjeh, te bi se stoga morali sami povući.

Jedino što bi, možda, Budimir i Kebo dobili opstrukcijama jeste još nekoliko mjesečnih plaća za sebe i SDA ministre iz državne kase. Za zemlju koja se teško izborila za demokraciju takav bi postupak bio vrhunac zloupotrebe položaja i presedan koji građani zasigurno ne bi dozvolili.

Budimir osvojio samo 2.103 glasa

Živko Budimir, nezakonito izabrani predsjednik Federacije BiH na Općim izborima 2010. godine osvojio je samo 2.103 glasa kao nositelj liste HSP BiH za Skupštinu  Hercegovačko-neretvanske županije. Na mjesto predsjednika Federacije Budimir je izabran 17.ožujka 2011. godine zahvaljujući potpisanoj platformi sa SDP-om BiH. (R.I. Dnevnik.ba)

more recommended stories