Published On: Pet, kol 18th, 2017

SARAJEVO: US Ambasadu kritiziraju zbog kritike Busuladžića

Nakon što je US Ambasada potvrdila  razočaranost glede činjenice da je Kantonalna vlast u Sarajevu ipak imenovala jednu školu u Sarajevu po nacisti iz prošlog stoljeća Mustafi Busuladžiću, komentari građana na taj stav nisu nimalo lijepi.

Iako građani Sarajeva obično drugima drže lekcije o antifašizmu čak i sama američka ambasada našla se osuta protupitanjima i provokacijama da stvar uređuju u svojoj kući, te da im je sam predsjednik fašist.  Dok je rijedak “antifašist” koji potvrđuje stav Ambasade.

Na koji način Sarajlije pokušavaju skinuti s teme Busuladžića, inače člana Handžar divizije koji se 1945-e pohvalio kako je Sarajevo lijepo bez Židova:

Jedan posjetitelj veleposlanstvu  šalje link sa listom US Predsjednika koji su imali robove, drugi kaže da zemlja koja je izabrala Trumpa nema pravo nikakve lekcije držati Sarajevu, treći spominje Operaciju Spajalicu, kada su US vlasti iz nacističke poražene Njemačke jednostavno uzele inženjere i  obavještajce Reicha te ih prebacili u USA, dok jedan posjetitelj traži od USA ambasade da mu se obraća na bosanskom jeziku.

Kako lijep primjer negiranja “zrna u oku svom”.

Što reći nego da je zlo fašizma koje je krenulo iz provincija, naravno srpskih i hrvatskih, čijih bi drugo,  zahvatilo i oduvijek antifašističko Sarajevo.

Šteta, bio je to lijep grad.