Published On: Pon, tra 8th, 2013

SARAJ LAZOVIĆ: Zahtjev da svaki narod bira svog člana Predsjedništva vodi terotorijalizaciji BiH

”Peti Hrvatski narodni sabor (HNS) nije donio ništa novo već ponavlja stavove iz Kreševske deklaracije i potcrtava stavove dvaju HDZ-a”, kazao je potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) Miro Lazović.
Teritorijalizacija BiH koju zagovaraju dva HDZ-a, pojasnio je Lazović, ‘pokrivena je plaštom brige’ za hrvatski narod.
”U suštini radi se o tome da dva HDZ-a ističu svoj politički zahtjev za rješavanje hrvatskog pitanja kroz realizaciju trećeg entiteta”, mišljenja je Lazović.
Ustavne promjene su, dodao je, dobrodošle, ali samo ako zahvataju cjelokupnu teritoriju BiH.
”Ustavne promjene ne mogu biti realizirane na način Dragana Čovića koji je u nekoliko navrata kazao da je teritorijalna cjelina Republike Srpske neupitna. To je apsolutno na tragu dogovora Dragana Čovića i Milorada Dodika, a koji se odnosi na realiziranje trećeg entiteta”, kazao je Lazović.
Također, stalni zahtjevi da se hrvatski član Predsjedništva BiH može birati samo i isključivo voljom hrvatskog naroda su za Lazovića neshvatljivi.
”Novi izborni zakon treba afirmirati bosanskohercegovačku državnu cjelinu i integrirati bh. društvo na način da članovi Predsjedništva BiH budu odgovorni prema državi BiH i svakom biraču ponaosob. Zašto ne bi neki Bošnjak, Srbin, Židov ili pripadnik ostalih glasovao i za hrvatskog člana Predsjedništva”, upitao je Lazović.
Zahtjevi da svaki narod bira svog predstavnika u Predsjedništvu, dodaje, nisu dobri i vode u konačnu teritorijalizaciju BiH.
”Mi se moramo vratiti europskim standardima i idejama i izgraditi društvo u kojem će svaki građanin imati aktivno i pasivno biračko pravo”, istaknuo je Lazović.