Ljubić i Raguž ne svjedoče u slučaju Fimi Medije


U povodu informacije objavljene danas u nekim medijima u kojoj stoji da je za sutra  najavljeno svjedočenje u slučaju Fimi Medija između ostalih i „ čelnika HDZ-a 1990. Bože Ljubića i Martina Raguža“, priopćavamo javnosti da to nije istina.
 
Naime, predsjednika HDZ 1990 Božu Ljubića i zamjenika predsjednika HDZ 1990 Martina Raguža nitko nije kontaktirao niti imaju kakav poziv iz suda niti od odvjetnika u svezi suđenja na zagrebačkom sudu u slučaju Fimi Medija. Prema tome oni neće ni svjedočiti.
 
Sporni tekst:
Za sutra je najavljeno svjedočenje bivšeg hrvatkog ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina koji je također, u zasebnom postupku, optužen za nezakonito izvlačenje državnog novca preko agencije Fimi medija, te čelnika HDZ-a 1990. Bože Ljubića i Martina Raguža.
Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera objavila je da odustaje od novog ispitivanja Sanaderove nasljednice na čelu vlade i stranke Jadranka Kosor u slučaju Fimi medija, nakon što je zbog nedolaska predviđenih svjedoka do sutra odgođeno suđenje za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici.
Jadranka Kosor je, na poziv USKOK-a, već svjedočila u srpnju prošle godine kada je kazala da stranka nije imala nikakvog razloga za punjenje “crnog fonda” ilegalno prikupljenim novcem državnih institucija i tvrtki jer je dovoljno dobivala iz proračuna te od članarina i legalnih donacija.
Osim Sanaderove nasljednice, koja ga je u konačnici izbacila iz HDZ-a, obrana je odustala i od novih ispitivanja bivših čelnika javnih tvrtki – Ivana Mravka (HEP), Josipa Protege (HPB), Marija Lovrinčevića (HAC), Vesne Bakran (Hrvatska lutrija), Nike Bulića (HTZ), Ivana Mišetića (Croatia airlines), Bojana Milkovića (Ina) i Roberta Jukića (Hrvatska pošta). Na sud više neće pozivati ni bivšu ministricu Marinu Matulović Dropulić, čelnicu HDZ-ove mladeži Martinu Banić te stranačku blagajnicu Maricu Glavaš.
Na poziv obrane danas su ponovno trebali biti ispitani Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, bivši optuženici u ovom slučaju koji su priznali da su njihove tvrtke surađivale s Fimi medijom te sudjelovale na dogovorenim natječajima gdje su namjerno isticale skuplje ponude.
Lončar-Papeš je zbog toga, uoči pripremnog ročišta u ožujku prošle godine, na temelju nagodbe osuđena na 11 mjeseci zatvora, a Dimić na šest mjeseci. Zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.
Osim njih na poziv obrane ponovno je trebao svjedočiti i bivši Sanaderov čuvar Vjekoslav Mikuljan koji je ranije posvjedočio da je za nekada najmoćnijeg hrvatskog političara luksuznim obiteljskim mercedesom ‘s klase’ sklonio nekoliko umjetničkih slika na imanje bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, kojemu će se zajedno sa Sanaderom suditi u slučaju Planinska.
Lončar Papeš i Mikuljan nedolazak su opravdali liječničkom dokumentacijom, dok Dimić nije primio poziv za svjedočenje.
Bljesak.info