RUŠENJE DANA RS-a ZAUSTAVLJENO: Nakon suglasja srpske pozicije i oporbe strance brine moguće dizanje tenzija u BiH?

Banjaluka – Rasprava na Ustavnom sudu BiH o ustavnosti Dana RS, koji je u svojoj apelaciji osporio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, neće biti održana u srijedu, kako je bilo planirano.

Razlog, međutim, možda nema izravne veze s bolešću jednog od sudaca.

Naime, službeni razlog za odgađanje sjednice je bolest potpredsjednika Suda Tudora Pantirua iz Rumunjske, ali  postoji ozbiljna zabrinutost međunarodnih predstavnika u BiH da bi donošenje odluke po kojoj bi Dan Republike bio proglašen neustavnim moglo biti “pravna bomba” koja bi poništila ionako teško ostvarene suglasnosti za reforme u BiH.

Podsjećamo, na pretprošloj sjednici Narodne skupštine RS pozicija i opozicija uspjele su “zakopati sjekire” na ovom pitanju i zajednički usvojiti deklaraciju kojom su najavile da neće priznati odluku Ustavnog suda po kojoj bi Dan Republike bio proglašen neustavnim, ostavljajući mogućnost čak i za sazivanje referenduma.

Kako je “Nezavisnim” rečeno, javna je tajna da bi za poništenje Dana Republike glasovalo troje stranih sudaca i dva Bošnjaka, dok bi po dva Srbina i Hrvata glasali protiv, s obzirom na to da su, kako nam je rečeno, prilikom odlučivanja o tome da li da se prihvati razmatranje predmeta, troje stranaca i dva Bošnjaka preglasali po dva Srbina i Hrvata, što je pokazatelj o konačnom ishodu. Srpski i hrvatski suci su u svom obrazloženju smatrali da se radi o materiji koju uređuju entitetski parlamenti, pa bi se o ustavnosti trebalo izjašnjavati na entitetskom sudu, što većina nije prihvatila.

Pod uvjetom anonimnosti, nekoliko visokih diplomata nam je reklo da osobno ne vide razlog za dizanje tolikih napetosti u vezi s pitanjem koje smatraju manje bitnim od pitanja kako pokrenuti reforme u BiH. Ali su rekli da razumiju emotivnu vezanost za taj blagdan i priznaju da postoji opasnost dizanja tenzija. Iako nam nitko na naše pitanje nije želio eksplicitno potvrditi da je bolest suca samo izgovor za odgađanje rasprave, između redova se može zaključiti da je s olakšanjem primljena vijest da je to pitanje, barem privremeno, odgođeno.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, ističe da RS ne blefira ovom deklaracijom, te da sigurno ima namjeru da je provede.

“Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH, kao i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikad nećemo odustati od obilježavanja Dana RS”, rekao je on.

U srpskom pravnom timu uvjereni su da nema razloga za strah da bi, ukoliko RS odbije provesti eventualnu odluku Suda, uslijedile sankcije.